Dolar 34,5467
Euro 36,0305
Altın 3.003,19
BİST 9.462,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

‘İŞ YÜKÜNE ARTIK DAYANAMIYORUZ!..’

Samsun’da serbest muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek ‘aşırı iş yükü’ne dikkati çekti ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan acil çözümler talep etti

‘İŞ YÜKÜNE ARTIK   DAYANAMIYORUZ!..’
REKLAM ALANI
24 Nisan 2024 18:31 | Son Güncellenme: 24 Nisan 2024 18:33

Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(SSMMMO) Başkanı Dilaver Öğütcü, mali müşavirlerin ağır iş yüküne dikkat çekerek, bu durumun ivedilikle düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Öğütcü, Samsun’da 1063, Türkiye genelinde ise 130 bin mali müşavirin daha sağlıklı çalışma koşullarına kavuşması için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

İŞ YÜKÜ

‘SIRTTAKİ YÜK DAYANILMAZ BOYUTTA’
İlkadım İlçesi Kıran Mahallesi’nde bulunan SSMMMO binası önünde bir araya gelen mali müşavirler ve muhasebeciler, çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulundu. Konuyla ilgili açıklamayı yapar SSMMMO Başkan Dilaver Öğütçü, özetle şunları söyledi:

“Devletlerin vergi gelirlerini toplamak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. Ancak bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz bir boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır.

‘7 GÜN 24 SAAT OFİSE HAPSEDİLİYORUZ’
Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz. Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlık çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır.

İŞ YÜKÜ

‘MASA BAŞINDA ÖLMEMİZ Mİ LAZIM’
Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir. Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün değildir. Odalarımızca ve üst birliğimiz TÜRMOB’ca, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız başvurularımızın dikkate alınması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli?..”

TEKRARLI BEYAN VE BİLDİRİM YÜKLERİ
Öğütçü, açıklamasının devamında ayrıca, şunları söyledi:

“Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz.

İŞ YÜKÜ

‘DEVLET BİZİM DEVLETİMİZDİR’
Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Devlet bizim devletimizdir. Tabi ki kriz dönemlerinde herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir. Ancak, hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur.”

Gökhan ÜNLÜ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.