İşsiz kalana çift maaş müjdesi!
3498 TL verilecek! İşsizlik maaşı alma şartları neler?
Türkiye’de işsiz kalana fonda biriken para ile 10 aya kadar maaş veriliyor. İşten ayrılan vatandaşlar bu yıl en az 1.168 TL kazanırken, en yüksek ise 2.336 TL alıyor. İşsizlik maaşı, işten kendi isteğiyle ayrılanlara ödenmezken, haklı fesih ile ayrılanlara ödeniyor. 600 gün prim şartını yerine getirmiş olan tüm işten çıkarılanlar da işsizlik maaşını İŞKUR vasıtasıyla alabiliyor. İşsizlik maaşı ödemesi işbaşı programları ile artırılabiliyor. İşbaşı programlarına katılan adaylara ek olarak bin 162 TL daha ödeniyor. Böylece aylık kazanç 3.498 TL’ye çıkıyor.
İŞKUR üzerinden işsiz kalanlara aylık bağlanıyor. 10 aya kadar bağlanan aylıklar son zamla birlikte 1.168 TL ile 2.336 TL arasında değişiyor. SGK prim ödeme ücreti yüksek olanlar daha yüksek ödeme alırken, düşük olanlar daha düşük ödeme alıyor. İŞKUR’dan işsizlik maaşı alma şartları giderek esnetiliyor. İşsiz kalan vatandaşların büyük bölümü iş bulana dek işsizlik maaşından yararlanabiliyor. İşten kendi isteğiyle keyfi olarak ayrılana bu ödeme yapılmıyor. Ancak mobbinge uğrayan veya maaşını alamayarak haklı fesih hakkını değerlendirenler bu maaşı alabiliyor. İŞKUR işsizlik maaşını, işbaşı programları ile artırmak mümkün.
600 GÜN PRİM ŞARTI
İşsizlik maaşına hak kazanabilmek için son 3 yılda en az 600 gün prim ödemek ve son 120 gün hizmet akdine tabi olmak gerekiyor. Prim günü 600 olanlara 6 ay, 900 gün olanlara 8 ay, 1080 gün olanlara 10 ay işsizlik maaşı ödeniyor. Bu koşullara sahip kişilerin işsizlik maaşı alabilmek için kendi iradesi dışında işsiz kalması gerekir.
30 GÜNDE BAŞVURMAYAN ALAMAZ
İşsizlik maaşı başvurusunu, iş akdinin feshine ilişkin tebliğin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde yapmak gerekir. Başvurunun 30 günü aşması halinde, ne kadar geç kalınırsa işsizlik maaşı o kadar eksik ödenir.
Örneğin, 10 ay işsizlik maaşı alma hakkı olan kişi başvuruyu ilk 30 gün içinde değil de 6 ay sonra yaparsa, 6 aylık işsizlik maaşını alamaz. Sadece kalan 4 aylık işsizlik maaşını alabilir. Yeni işe başlayacağınızı bilseniz bile işsizlik maaşı başvurusunu yapın. İşe başlarsanız zaten alamazsınız. Ama kısa süre içinde tekrar işsiz kalırsanız, önceki hakkınız kapsamında işsizlik maaşı alabilirsiniz. YENİ İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN 600 GÜN PRİM DAHA GEREKİYOR
Yeniden işsizlik maaşına hak kazanabilmek için en az 600 prim günü çalışılması gerekiyor. İşsizlik maaşı alırken işe giren, 600 gün çalışmadan yeniden işini kaybeden kişiler ise önceki hakları kapsamında almamış oldukları işsizlik maaşını alabilirler. Kanunda işsizlik maaşı ile ilgili yapılması gereken değişikliklerden birini de bu oluşturuyor. Örneğin, 2002 yılından beri düzenli işsizlik sigortası primi ödemiş bir kişi ilk defa 2019 yılı mart ayında işsiz kalmış diyelim.
Bu kişi nisan-aralık döneminde 10 ay işsizlik maaşı alıp 1 Ocak 2020’de yeni bir işe girip iradesi dışında bu yıl eylül ayında tekrar işini kaybederse işsizlik maaşı alamayacak.
2020 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?
Bir işsize işsizlik parası olarak ödenebilecek en yüksek tutar brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. 2020 için işsizlik ödeneğinin üst sınırı 2.336 TL olacak. Asgari ücret üzerinden çalışan bir kişiye ise 1.177 TL işsizlik parası verilecek. Ancak bu miktar mayısta işsiz kalanlar için geçerli.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ÖDENİYOR?
İşsizlik maaşı için son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primin ödenmiş olması ile işten ayrıldıktan önceki 120 gün içinde primin ödenmiş olması isteniyor. Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.
İŞBAŞI PROGRAMLARI İLE 3.498 TL
Ülkemizde işsiz kalanlar 10 aya varan işsizlik maaşından yararlanırken, bu sürede işbaşı eğitim programlarına katılanlar ikinci bir ödeme alabiliyor. Çifte ödemeyle aylık 3 bin 498 liraya varan gelir elde edilebiliyor. İşsizlik maaşı en az brüt asgari ücretin yüzde 40’ı oranında oluyor. Ancak bu maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor.
.Yani 2019’da geçerli asgari ücrete göre işsizlere en düşük bin 168 lira 27 kuruş, en yüksek de 2 bin 336 lira 53 kuruş ödeniyor. İşsiz kalanlar, İŞKUR’un düzenlediği işbaşı eğitim programlarına katılırsa ikinci bir ödeme daha alabiliyor. Bu programlara başvuran kişilere bu yıl günlük ödenecek tutar 44,7 liraya çıkarıldı. Böylece aylık ödeme 26 gün üzerinden bin 162 lira 20 kuruşu buluyor.
EN ÇOK 9 AY
İşbaşı programları en fazla; bilişim ve imalat sektörlerinde 6, diğer sektörlerde ise 3 ay süreyle uygulanabiliyor. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda, 18-29 yaş arası gençler için de en fazla 9 ay süre ile düzenlenebiliyor.