KARPUZDA GÜBRELEME
Karpuzun vitamin ve mineral içeriği yüksektir. 100 gram karpuz günlük C vitamini ihtiyacımızın %14’ünü, A vitaminin %12’sini, potasyum ihtiyacının %3’ünü, magnezyumum %2’sini ve B1-B5-B6 vitaminlerinin %2’sini karşılar.
Karpuzun insan vücuduna oldukça faydası vardır. Karpuz kan basıncını düzenler. Tansiyonu kontrol altına alır. Kansere karşı korur ve sindirim sistemini düzenler.
Karpuz bitkisinin gelişmesi iyi havalanabilen, su tutma kapasitesi yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı bünyeye sahip topraklarda iyi olur. Toprak pH’sı 6-7 arasında olmalıdır.
Karpuz bitkisinde çeşit seçimi çok önemlidir. Özellikle kök çürüklüğü (Fusarium) hastalığına karşı dayanıklı olup verimin de yüksek olması istenir.
Karpuz bitkisinin ekimi ve hasadı arasında 85-90 gündür. Bu yüzden kısa dönem içinde fazla miktarda besin maddesine ihtiyaç duyar. Yüksek verim ve kalite elde edebilmek için gereken besin maddelerinin gübreleme yoluyla zamanında ve yeterli miktarda verilmesi çok önemlidir. Karpuzda meyve tutumu, irileşmesi ve olgunlaşmasının ilk dönemlerinde topraktan besin elementi alımı hızlı ve fazla miktarda gerçekleştiği için üst gübreleme zamanının doğru seçilmesi verimi doğrudan etkilemektedir.
Taban gübresi olarak büyükbaş hayvan gübresi mutlaka uygulanmalıdır çünkü büyükbaş hayvan gübresinin içerisinde organik madde miktarı oldukça fazladır bu yüzden topraklarımızdaki organik madde ihtiyacını karşılayacaktır. Eğer toprak ph oranımız yüksek ve topraklarımız kireçli ise mutlaka kükürt uygulaması yapılmalıdır. Kükürt iyi bir ph düşürücüdür. Taban gübrelememizi yaparken toprağın 20-25 cm derine karıştırılması gerekir böylece gübreleme olumlu sonuç verir.
Karpuz bitkisi gübrelemesinde sulama yöntemi çok önemli bir faktördür. Damla sulama yapılıyorsa mutlaka sulama suyu analizi yaptırılmalı ve damla sulama sistemine uygun gübreler kullanılmalıdır.
Karpuz organik madde içeriği yüksek olan toprakları tercih eder. Karpuzda azot eksikliği meyve oluşumunu azaltırken, potasyum eksikliği meyvelerde çatlama, kalsiyum eksikliği ise çiçek burnu çürüklüğüne sebep olmaktadır.
Karpuzda üst gübrelemenin ilki meyve tutumunda ilk su öncesi ara çapada ve ikincisi meyve irileşme döneminde olmak üzere iki defa da yapılması gerekir.
Karpuz yetiştiriciliğinde gübrelemede azot uygulaması çok önemlidir. Yüksek dozlarda kullanılan azotlu gübre çiçeklenmeyi geciktirir, meyve tutumunu azaltıp hasatta 1-2 hafta gecikmeye neden olur.
Karpuz yetiştiriciliğinde gübrelemede potasyum önemli yer tutmaktadır. Potasyum doğru zamanda yeterli miktarda uygulanırsa faydaları oldukça fazladır. Potasyum meyve kalitesini ve verimi arttırır. Ayrıca renk, yüksek aroma ve şeker oranında artış sağlar. Bunlarla da kalmayıp kabuk rengini parlatır, erken olgunlaşma ve meyve saklanma süresini arttırır.
Karpuz bitkisi kalsiyumu sever. Kalsiyum köklerin ve çiçeklerin normal oluşumunda etkilidir, eksikliğinde çiçek burnu çürüklüğüne neden olur. Ayrıca nitratların alınımını kolaylaştırır. Magnezyum fotosentezde çok etkilidir ve fosforun taşınması ve yerleştirilmesinde önemli rolü vardır. Topraklarımız genellikle yüksek ph ve kireç içerdiği için toprakta çinko miktarı çok azdır. Çinko hormonal faaliyetlerde gerekli ve oksinin yapısal elementi olduğu için hayati önem taşır. Bu sebeple uygulanması gerekir. Kükürt enerji, hormon ve bazı enzimlerin sentezinde rol alır bu sebeple eksikliğinde yapraklar dökülür tomurcuklar ölür ve verim kaybı artar.
Sadece azot, fosfor ve potasyum uygulaması karpuz bitkisinin sağlıklı yetişmesi için yeterli olmayacaktır. Yukarıda da bahsettiğim karpuz gübrelemesinde makro ve mikro besin elementlerinin her biri ayrı önem taşır. Bu elementlerin birbirleri üzerine sinerjik etkisinin yanı sıra karpuz bitkimize doğru zamanlarda uygun miktarda verildiği zaman verimimizi arttıracaktır.
Karpuz verimimiz için önemli bir yeri olan gübreleme hakkında detaylı teknik bilgi için MİLAT FİDE 1453 TARIM MARKET’e bekleriz.
Kübra Karatoprak