Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, “Türkiye’de son yıllarda basın sektöründe yaşanan sıkıntılar endişe verici. Oysa basın ve basın özgürlüğü, çağdaş hayatın ve çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsurudur” dedi
Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, Türk Basını’nda Sansürün Kaldırılışının 111’inci Yıl Dönümü’nde 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Çakır, Türkiye’de basın sektöründe yaşanan sorunların her geçen gün arttığına dikkati çekerek, “Bu durum endişe verici. Oysa basın ve basın özgürlüğü, çağdaş hayatın ve çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsurudur” dedi.
DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU
Meşrutiyetin ilanı ile birlikte gazetelerin ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlandığı 24 Temmuz 1908 tarihinin, Türkiye’de her yıl ‘Basın Bayramı’ olarak kutlandığını hatırlatan 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 24 Temmuz Basın Bayramı mesajında şunlara değindi:
“Bugün bir 24 Temmuz’da daha basının, demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından biri olduğuna vurgu yapıyor, vatandaşların doğruları öğrenme, bilgiye ulaşma, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı olarak yeri ve önemine dikkat çekiyoruz. Bugün Türkiye’nin bir çok yerinde sadece meslek gruplarımız değil bir çok siyasi, kamu kurum temsilcisi ve bir çok STK temsilcisi, bir kez daha basının önemine vurgu yapan açıklamaları kamuoyu ile paylaşacak.
İŞSİZLİK, SANSÜR, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Basın, milletin müşterek sesidir’ sözünde, özellikle demokrasi yolunda çok daha büyük anlam kazanan mesleğimiz, bugün ülkemizde büyük sıkıntılar içerisine girmiştir. Mesleğimiz Türkiye’de belki de tarihinin en zorlu, en güç süreçlerinden birini geçirmektedir. Editöründen muhabirine mesleğin gerçek emekçileri adeta ayakta kalabilme mücadelesi vermektedir. Her geçen gün artan işsizlik, mesleğimizin en derin sorunu olmaya devam ediyor. Sansür başta olmak üzere basında ifade özgürlüğü önündeki engeller azalacağına maalesef artıyor.
‘RESMİ İLANLAR KALDIRILMASIN…’
Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde ‘Resmi İlan’ statüsündeki icra ilanlarının, yazılı basın olan gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılmasının öngörülüyor olması, Türk basınını derinden etkiliyor. Dijital dünyanın hızla büyümesiyle tirajları adeta dibe vuran yazılı basın, yurtdışından ithal edilen kağıt, baskı maliyetleri gibi büyük sorunlarla boğuşurken tüm olumsuzluklara ‘resmi ilanların kaldırılması’nın eklenmesiyle adeta bitme noktasına geldi. Bir çok ilde Anadolu’nun sesi olarak çok uzun yıllar yayımlanan bir çok gazete kapısına kilit vurmak üzere.
‘ÜZÜNTÜLÜYÜZ AMA UMUTSUZ DEĞİLİZ’
Elbette üzüntülüyüz, elbette endişeliyiz. Yine de mesleğimizin önemini bilen, bu meslekten başka hiç bir geçim kaynağı olmayan basın mensupları olarak umudumuzu yitirmiyoruz. Sorunlarımızın çözümü noktasında verdiğimiz mücadelelerin artarak devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerin ışığında özgür basının, doğru, eksiksiz ve tarafsız haber verme, özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarına saygı ile toplumsal değerlerin korunması bakımından demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunun altını bir kez daha çiziyor, değerli meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyorum.”