Lösemi’nin Önemi Bafra’da Lise Öğrencilerine Anlatıldı

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Samsun’un Bafra İlçesinde Lise öğrencilerine, Lösemili çocukların yaşam ve durumlarına dikat çekmek amaçlı seminer düzenledi.
LÖSEV Bafra Şubesi tarafından, Bafra Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen programa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Çamaş, LÖSEV Bafra Şubesi Başkanı Erol Korkmaz, Öğretmenler ve Liseli öğrenciler katıldı.
Seminerde konuşmacı olarak, Lösemili Çocuklar Vakfı Halkla İlişkiler Sorumlusu Cihan Öney Lösemi hastalığının önemine dair sunum yaptı.
Lösemi Hastalığının ne olduğunu anlatan Cihan Önay, “Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35’ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre; ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında Bin 200 ile Bin 500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir” dedi.
Lösemi hastalığının belirtilerinden bahseden Önay, “Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri ise, İştahsızlık, Zayıflama, Bacaklarda kemik ağrıları, Cilt altında kanamalar, Ateş ve burun kanamaları gibi belirtilerdir ve ilk gözlenen bulgulardır. Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin başağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır” şeklinde ifade etti.
Seminer yapılan sunum ve izlenen slaytların ardından, lise öğrencilerinin karşılıklı sor ve cevapları ile son buldu.