Mecburi hizmet kalkıyor!
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “2023 itibarıyla Türkiye’nin pratisyen hekim açığı doluyor ve 2024’ten itibaren pratisyen hekimler için mecburi hizmeti kaldıracağız. Uzman hekimler için de 2030’a doğru belki o da kalkacak” dedi.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Demircan, Gümüşhane Valisi Okay Memiş’i makamında ziyaret ederek, kentteki yatırımlara ve projelere ilişkin bilgi aldı. Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlanacağını belirten Demircan, millet için hayırlı uğurlu olmasını diledi.
23 NİSAN, EN ÖNEMLİ KARAR…
Demircan, 23 Nisan’ın önemli bir adımın atıldığı tarih olduğuna işaret ederek, “Ülke bağımsızlık savaşı verirken daha o gün ülkenin nasıl yöneltileceğinin ilan edildiği gündür 23 Nisan. Millet egemenliği ile millet egemen olacak, milletin dediği olacak, istediği şekilde yöneltileceğinin ilanıdır. Aslında 23 Nisan’ı bu yönü ile de çok iyi değerlendirmek lazım. Tarihimizin en önemli kararlarından biridir.” diye konuştu.
PRATİSYEN VE UZMAN HEKİMLER
Demircan, turizmin, Türkiye’nin önem verdiği sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Buralar, bu bölgeler turizme açılıyor, daha da gelişecek ancak ben bir turizm alanından bahsedeceğim. Türkiye yeni yeni adım attığı bir turizm alanına giderek açılıyor, o da sağlık turizmidir. Türkiye sağlık alanında çok önemli atılımlar yaptı. Türkiye’nin bu alanda gücü, potansiyeli arttı. Altyapısını yeniledi, sağlıkta insan gücü de giderek artıyor. Uzman sayısı artıyor ve artacak. Pratisyen hekim açığımız kapanıyor. Yaptığımız projeksiyonlarda şunu gördük, 2023 itibariyle Türkiye’nin pratisyen hekim açığı doluyor ve 2024’ten itibaren pratisyen hekimler için mecburi hizmeti kaldıracağız. Uzman hekimler için de 2030’a doğru belki o da kalkacak.”
TIP FAKÜLTELERİ’NDEKİ YABANCILAR
Türkiye’de tıp fakültelerinin öğrenci yetiştirme kapasitesinin, Türkiye’nin ihtiyacının üzerine çıktığını belirten Demircan, “Bunu biz yurt dışına açıyoruz ve yabancı öğrenciler gelip eğitim alıyorlar. Bu bizim için de büyük bir prestijdir. Burada doktor olup ülkesine dönecek insanlar bizim gönüllü elçilerimizdir. Hocalarıyla burada irtibatı devam edecektir. Şu anda sağlık turizmi ile ilgili yasamız Meclise gelmiştir. Önemli bir yasa hazırlığı yapılmıştır. İnşallah seçimden önce onu da Meclisten geçiririz.” dedi.
YATAK SAYISI 230 BİN
Demircan, Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu, bu tür sorunların üstesinden gelecek teknik donanımı ve imkanı bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti:
“2002 yılında nitelikli yatak sayımız Türkiye’de 18 bindi. Şu anda Türkiye’de nitelikli yatak sayımız 129 bindir. Türkiye’de 2002’de genel yatak sayımız 160 binlerdeyken şu anda 230 binlere çıktı. Aslında son 15 yıl içerisinde 130 bin yeni yatak yaptık. Eski yatakları kaldırdığımız için standart olarak eski sayının üzerine çıktık. Eskiden 10 bin nüfusa yatak sayımız 25’in altında iken şimdi 10 bin nüfusa yatak sayımız 35 ve nitelikli yatak sayımız ise yüzde 60’ların üzerindedir. Bunu yüzde 100’e doğru tırmandırmak istiyoruz ki Türkiye sağlıkta hak ettiği yere gelecek.”