Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

Migren ve beslenme ilişkisi

Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor

Migren ve beslenme ilişkisi
REKLAM ALANI
10 Aralık 2018 13:10

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor. Migren toplumumuzda sık rastladığımız, binlerce yıldan beri bilinen bir hastalık olup nörolojik ve gastrointestinal değişikliklerin eşlik ettiği bir baş ağrısıdır. Stres, çevresel faktörler, kronik hastalıklar, uyku ve beslenme durumu gibi etkenler migren ile ilişkili bulunmuştur. Biz migren hastalığının tedavisinde beslenmenin rolünü inceleyeceğiz.

HANGİ BESİNLER MİGRENİ TETİKLİYOR?
Çocuklar ve gençler başta olmak üzere migren tipi baş ağrısı çeken herkeste ağrıyı tetikleyici olarak beslenme durumu ve besinlerin etkisi çok önemlidir. İçeriğindeki tiramin ile sert peynir çeşitleri, çikolata, turunçgiller, kırmızı şarap ve bira, monosodyum glutamat(MSG) içeren ürünler, salam/sosis gibi işlenmiş et ürünleri, aşırı kahve ve çay tüketimi, gıda boyaları, aspartam, gazlı ve şekerli içecekler, yağlı ve kızarmış yiyecekler migreni tetikleyici etki göstermektedir.

AÇLIK MİGRENİ TETİKLİYOR!
Yapılan çalışmalarda migrenin oluşumundaki en büyük beslenme faktörünün açlık olduğu söylenmiştir. Sabahları kahvaltı yapmamak, öğün atlamak, sağlıksız ve dengesiz beslenmek bu faktörler arasında yer almaktadır. Stres, yetersiz uyku, çok uyuma, yorgunluk, vücut sıvı yetersizliği yine migrenin oluşum sebepleri arasındadır.

OBEZ BİREYLERDE MİGREN
Kronik migrenli hastalarda insülin duyarlılığının bozulduğu, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve obezitenin yaygın olarak görüldüğü bildirilmektedir. Ancak migrenin en yüksek morbid obez(BKİ>40) kadınlarda olduğu bulunmuştur. Baş ağrısı ile obezite ilişkisini inceleyen bir çalışmada epizodik(ara sıra) ve kronik(sürekli) migreni olan 18-65 yaş arası 1192 kişi 11 ay takip edilmiştir. Sonuç olarak obez bireylerde, epizodik baş ağrısının kronik baş ağrısına dönüşümü obez olmayanlara göre 5 kat daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yaşları 18-23 arasında değişen 14.000 genç kadından obez olanların olmayanlara göre %47’sinde daha fazla baş ağrısı ve migren tespit edilmiştir. Sonuç olarak Beden Kitle Endeksi 30’un üzerinde olan kişiler migren hastalığı riski taşımaktadır.

MİGREN HASTALIĞINA KARŞI BESLENME ÖNERİLERİ
Sabahları mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
Günde 3 ana, en az 1 ara öğün yapılmalıdır.
Öğün atlanmamalıdır.
Aşırı yağlı ve şekerli hazır paketli ürünler tüketilmemelidir.
Sert peynirler, çikolata, süt ve süt ürünleri, çay, kahve, alkol tüketimi ve narenciye meyveleri sınırlandırılmalıdır.
Salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.
İçeriğinde monosodyum glutamat(MSG) olan ürünler tüketilmemelidir.
Günde kilogram başına en az 30 ml su tüketilmelidir.
Haftada 3-4 gün düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.

Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman

REKLAM ALANI