Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

‘MİLLİ ÜLKÜMÜZ DENİZCİLİK!..’

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Samsun’da yapılan etkinlikle kutlandı. Samsun Liman Başkanı Muhammet Özçelik, Atatürk’ün, “Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeliyiz” sözünü hatırlattı

‘MİLLİ ÜLKÜMÜZ DENİZCİLİK!..’
REKLAM ALANI
1 Temmuz 2024 17:08

Denizlerdeki ticaret hakkının, Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere tanındığı, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98’nci yıl dönümü dolayısıyla Samsun’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Samsunum 1 adlı gemide başlayan etkinlikte saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Akabinde görevleri uğruna hayatlarını kaybeden deniz şehitlerinin anısına Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk tarafından denize çelenk bırakıldı.

OSMANLI’DAN YABANCILARA İMTİYAZ
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Samsun Liman Başkanı Muhammet Özçelik, “Osmanlı Devleti kapitülasyonlar ile yabancılara kabotaj hakkını bir imtiyaz olarak vermiş, sonrasında savaş ve antlaşmalar ödemeyen borçlar nedeniyle kapitülasyonlar tüm kabotaj haklarını ele geçirme faaliyetlerine dönüşmüş ve denizciliğimiz kısıtlanmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrası 1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanunu’n meclisimize kabul edilmesiyle bu kısıtlamalar kaldırılarak denizlerdeki egemenliğimiz tam bağımsızlığımıza tescil edilmiş oldu. Bu egemenlik hakkımızın nişanesi olarak her yıl bugün Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Ulu Önder Atatürk’ün ’Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünülmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ düsturunca denizcilik alanında altyapı, tersanecilik, liman işletmeciliği, gemi işletmeciliği ve ticari faaliyetlerde günümüze kadar atılımlar yapılmıştır. Biz de denizciliği her noktası için akılcı, gerçekçi ve cesur politikalar üreterek Cumhuriyetimizin kuruluşu ile aldığımız bu bayrağı daha yukarı seviyelere çıkartmalıyız. Atılacak adımlarla Türk deniz ticaretinin güçlendirilmesi ve deniz kirliliğine karşı birey, toplum ve ülke bilincinin artırılması amaçlamalıyız” dedi.

Etkinlik, ’Samsunum 1’ gemisi ile deniz turu ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. Etkinliğe kaymakamlar, il müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarını temsilcileri katıldı.

Gökhan ÜNLÜ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.