Dolar 34,5478
Euro 36,0565
Altın 2.992,79
BİST 9.510,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

ODTÜ’YE DAMGA VURDULAR!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Bafralı 2 genç geliştirdikleri ‘hava kirliliği ölçüm cihazı’ ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak

ODTÜ’YE DAMGA VURDULAR!
REKLAM ALANI
16 Ağustos 2023 18:01

ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Bafralı Serkan Çakır ile Murat Gence, açık hava kirliliğini ölçen cihazların yurt dışından ithal edilmesi ve yüksek maliyetli olmasından yola çıkarak, mobilite odaklı hava kirliliği ölçüm cihazı geliştirdi. ODTÜ’de yaptıkları 1 yıllık çalışma sonucunda cihazı Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirdi.

ODTÜ

KOSGEB’TEN 1 MİLYON LİRALIK HİBE
Hava Kalitesi İzleme Cihazı isimli projeleri ile KOSGEB’e başvuran genç mühendisler elemeleri geçerek KOSGEB’den geri ödemesiz 1 milyon lira hibe almaya hak kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının imkanlarını kullanmak amacı ile anlaşma imzalandı. Anlaşma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğündeki doğruluğu onaylanmış veriler eş zamanlı olarak toplanmakta ve algılayıcı kalibrasyon çalışması yapılıyor.

ODTÜ

AVRUPA ÜLKELERİ, KATAR, AZERBAYCAN
Samsun Bafralı ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Serkan Çakır, proje hakkında bilgi vererek, “Hava kirliliği ölçüm cihazları yurt dışında ithal edilmekte ve yüksek maliyette. Biz, maliyeti düşürmek, dışa bağımlılığı azaltmak ve ihraç ederek ülkemize döviz girişi sağlamak amacıyla ekonomik ve kullanışlı bir cihaz geliştirdik. ODTÜ’de geliştirdiğimiz hava kalitesini geliştirme cihazının adını CL- AİR verdik. Enerjisini güneş panellerinden alan mobil bir cihaz. Cihazı dron ile ölçüme uygun hale getirdi. Yüksek fabrika bacalarındaki ölçümler fiziki olarak yapılıyor ve çok iş kazası yaşanıyordu. Dron ile uyumlu mobil cihazımız ile bu sorunlar da ortadan kalkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imkanlarından faydalanmak amacıyla ODTÜ Rektörlüğü bize destek verdi ve anlaşmanın yapılmasını sağladı. KOSGEB’in desteği sayesinde Bilişim Vadisinde çalışma imkanı bulduk. Cihazımızı talep eden ülkeler arasında Avrupa ülkelerinin yanı sıra Katar ve Azerbaycan gibi ülkeler var” dedi.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.