OMÜ EKİBİ 19 yıldır PARİON’DA… ARKEOLOJİK MİRASIN PEŞİNDE!
Samsun OMÜ’den bir grup öğretim üyesi ile lisans ve lisansüstü öğrencileri, Türkiye’nin en önemli kazı alanlarından Çanakkale Parion’da 19 çalışma yılını geride bıraktı
Samsun’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığında bir ekip tarafından sürdürülen Parion Antik Kenti’ndeki bilimsel kazılar 2023 sezonuyla beraber 19’uncu yılını doldurdu.
Çanakkale’nin Biga ilçesi Kemer köyünde bulunan Parion Antik Kenti’ndeki kazılarda OMÜ Arkeoloji Bölümünden öğretim üyesi Doç. Dr. Kasım Oyarçin, Arş. Gör. Dr. Alper Yılmaz ve Arş. Gör. Soner Özmen ile birlikte lisans ve lisansüstü öğrencileri görev yapıyor.
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KAZILARINDAN
Güçlü akademik ekibi ve altyapısıyla bir arkeoloji okulu konumundaki Parion, birçok arkeolog ve akademisyen yetiştirdi. Son yıllarda arkeoloji alanında Türkiye’nin en önemli kazıları arasında gösterilen Parion kazılarında ‘Nekropolis, Roma Hamamı, Tiyatro, Odeion, Agora/dükkânlar ve sondajlar’ olmak üzere antik kentin 6 ayrı bölgesinde önemli çalışmalar yürütülüyor.
KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASI
Parion’daki kazılar sonucunda ortaya çıkartılan taşınabilir ve taşınamaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik bilimsel faaliyetler, ekipte yer alan uzman konservatörler tarafından yapılıyor. Ayrıca kültür varlıklarının korunması ve bu konuda toplumsal bilincin geliştirilmesine hizmet eden aktiviteler de kazı çalışmaları kapsamında yer alıyor.
KÜLTÜR ENVANTERİNE BÜYÜK KATKI
Kazılar neticesinde ortaya çıkarılan sonuçlar, ‘Parion Studies’ serisi olarak arkeoloji dalında uluslararası niteliğe sahip Ege Yayınları tarafından yayımlanıyor. Bunun yanı sıra, ekip üyesi akademisyenlerin makaleleri SCI-Exp, SSCI ve A&HCI endeksli dergiler ve TR dizinli dergilerde yayımlanıp bilim dünyasına sunuluyor. Parion kazıları, Türkiye’nin kültür envanterinin gelişmesine katkı sunmada önemli bir role sahip.
Sibel TOPAL