PANDEMİ OHAL’İ!..
Karadeniz Bölgesi’nde yüzbinde görülen vaka oranının 2 haftadır çidve yaptığını belirten CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “İl Hıfzısıhha Kurulları, izolasyon ve tam kapanma gibi seçenekleri gündemine almalıdır” dedi
CHP Parti Meclisi Üyesi ve aynı zamanda TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi olan Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Karadeniz Bölgesi özelinde, yüzbinde görülen vaka oranının zirvede seyrettiği iller için derhal OHAL uygulamasına geçilmesini istedi.
ACİL BİR EYLEM PLARI
İl bazında vaka oranlarının kamuoyuyla paylaşıldığı iki haftalık periyotta, aralarında Samsun’un da bulunduğu 5 ilde, Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir tablonun oluştuğuna işaret eden Hancıoğlu şu değerlendirmeleri yaptı:
“Salgınla mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar, ülke genelinde tüm iller için aynı ama bakanlığın yayınladığı harita ve veriler ortaya koymuştur ki her bölgenin, her ilin kendine has dinamikleri var. Karadeniz bölgesindeki beş ilin verileri, standart kısıtlamaların bu bölge özelinde sonuç alıcı bir etki yaratmadığını ortaya koymaktadır. Bu durum karşısında, vaka sayılarının zirvede seyrettiği Karadeniz Bölgesi için ivedilikle ‘pandemi OHAL‘i ilan edilmesi artık bir zorunluluktur. Bu bağlamda, salgınla mücadele konusunda yetkinleşmiş otoritelerin, bilim insanlarının, sosyal bilimcilerin gündeme getireceği bütün öneriler ciddiyetle irdelenmeli ve bir acil eylem planı oluşturulmalıdır.
14 GÜNLÜK TAM KAPANMA
Örneğin, tıpkı salgının başlangıç döneminde, ülke dışından gelen vatandaşlarımıza uygulandığı haliyle, bölgedeki asemptomatik pozitif vaka ve temaslıların, halen boş durumda bulunan yurtlarda kamu gözetiminde izole edilmeleri ve sağlık takiplerinin burada yapılması yönündeki öneri değerlendirmeye alınmalıdır. Bir diğer seçenek ise birçok uzman tarafından da sık sık gündeme getirilen ’14 günlük tam kapanma’ seçeneğidir. Bu beş il özelinde, tam kapanmanın ekonomik maliyet ve sosyal etki analizleri yapılarak ve tam kapanma sürecinde yaşanacak tüm kayıpların kamu kaynaklarıyla telafi edilmesi üzerine bir planlama oluşturulması da gündeme alınmalıdır. Öte yandan il bazında alınacak tedbirlerin, komşu illerin vaka yoğunluğu da dikkate alınmak suretiyle iller arası geçici göçün önlenmesine yönelik olarak yeniden planlanması ihtiyaç halini almıştır.
Yeni kısıtlamalara ilişkin planlama yapılırken, vatandaşlarımıza mağduriyet yaşatmamak için azami özen gösterilmeli, vatandaşlarımıza ve kurumlarımıza kısıtlama hazırlıkları için yeterli ve gerekli süre sağlanmalı ve tüm bu süreç keyfiyetten uzak olarak planlanmalıdır.
YENİ, SIKI, ETKİN TEDBİRLER
Mart ayı itibariyle, mevcut kısıtlamaların bölgesel bazlı gevşetilmesine ilişkin planlamalar yapılırken, Karadeniz Bölgesi’nde ise salgının bambaşka bir seyir izlemesi; bu bölgeye ilişkin yeni, sıkı, etkin ve kısa süre içinde sonuç alıcı tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu konuda her ne kadar İl Hıfzısıhha Kurulları yetkili kılınmış olsa da bu yönde teşvik edici politikaları yürütme erkinin ortaya koyması gerekmektedir.”
Sibel TOPAL