Dolar 34,5599
Euro 36,0334
Altın 2.999,43
BİST 9.440,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

ROTASYON

ROTASYON
REKLAM ALANI
24 Mart 2022 14:31

Kökeni Fransızca olan rotasyon, Türkçe’de ‘’ ekseni etrafında dönme, döngü’ anlamına gelir.

      Yönetimde rotasyon ise çalışanların belli bir süre için yerlerini değiştirerek farklı alan ve iş kollarında deneyim kazanmasıdır.

Yönetimin değişmez ve önemli bir parçası olan rotasyon bir iş tratejisidir. Çalışanlar için yüksek performans yakalayabilecekleri kariyer yolcuğudur. Rotasyon takım çalışmasını güçlendirir, çalışan performansını artırır.

Adil ve şeffaf yapılan rotasyon kurum aidiyetini ve kurum kültürünü artırır.

Milli Eğitim’de rotasyon yıllarca tartışılmış, MEB Görevde Yükselme Atama ve Yer Değişikliği, Öğretmen Atama Yer Değişikliği Yönetmelikleri ile 2013 yılından itibaren uygulanmaya konulmuştur.

Özellikle MEB Görevde  Yükselme ve Atama Yönetmeliği ile  Bölge hizmeti ve belli çalışma sürelerine dayalı yer değişikliklerinin yapılması gerekirken, maalesef adalet, süreklilik ve şeffaflık açısından  hiç de iyi bir sınav vermemiştir. Süreli yapılması gereken İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İl Müdür Yardımcıları rotasyonları yapılmamış, son dakika müdahaleleri ile ertelenmiştir. Şube Müdürleri rotasyonları yapılmış gibi görülse de geçici görevlendirmelerle rotasyon sistemi delinmiştir.

Okul yöneticilerine ( Müdür- Md. Yardımcıları)  yapılan  rotasyonlar 4+4 yıl süreli başarılı bir şekilde uygulanmakta, sonuçları da muhataplarını memnun etmektedir.

Gelelim eğitim sisteminin kangreni, öğretmen rotasyonuna… Yıllardır tartışılan bir çok Milli Eğitim Bakanının gündemine aldığı ve sonuç alamadığı rotasyon…

 

Türkiye’de öğretmen atama sistemi, mevcut atama ve yer değiştirme sisteminin bir sonucu olarak ortaya çıkan merkezlerdeki öğretmen yığılması, 2005 yılında çıkarılan Norm Kadro Yönetmeliğine rağmen bu güne kadar bir türlü çözülemedi.

25-30 yıldır aynı okullarda görev yapan öğretmen profili, eğitimde rotasyonla çözülmesi gereken acil bir sorundur. İster işletme körlüğü deyin, ister ilişkilerin dejenere olması isterse atalet deyin bir çok sorunu beraberinde getiren bu yapılanma, eğitimdeki performansın önündeki engeldir.

Öğretmen rotasyonu yapılırken mevcut özlük haklarının korunarak, okul-ilçe-il sınıflandırılması, süreye dayalı, norm kadro esaslarına uygun ve özellikle dış müdahalelere kapalı bir elektronik yer değiştirme sistemi kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde eğitim sisteminde başarılı bir rotasyon yapılır, çalışan performansı ve başarısı artar. Aksi takdirde bugünkünden daha olumsuz sonuçlar doğar.

    ‘’ Tebdil-i mekanda fayda vardır.’’

Sağlıklı ve mutlu kalın…

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.