‘SAHİLLER TEHDİT ALTINDA…’
Samsun’da İMO’nun düzenlediği programda Dereköy Balıkçı Barınağı ve Kurupelit Yat Limanı projeleriyle ilgili hazırlanan rapor kamuoyuna sunuldu. ODTÜ’den Işıkhan Güler, “Samsun kumsalları yok olma tehlikesi altında” dedi

Samsun’da, İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Şube Başkanı Hüseyin Talak ve ODTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Işıkhan Güler, Atakum Kıyı oyulmaları ve Kurupelit Yat Limanı Projesi ile ilgili olarak İMO Kıyı Deniz Uzmanlık Kurulu tarafından hazırlanan ‘teknik rapor’un sonucunu paylaştı. Rapora göre Atakum kumsalının büyük bir hasara uğrarayak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
TEHLİKE, EVLERE KADAR UZANDI
Rapor ile ilgili açıklamada bulunan Dr. Işıkhan Güler, şunları söyledi:
“Karadeniz’de Samsun kıyılarında Dereköy Balıkçı Barınağı, Çatalçam mevkiilerinde ve Kurupelit’te hızla kaybolan kıyılarımız mercek altına alınmış ve değerlendirilmiştir. Bu çevrede kıyı alan kaybı özellikle 1998 yılında tamamlanan Dereköy Balıkçı Barınağına ile hızlanmıştır. Bu kıyılardaki yerleşim merkezleri ve siteler bu hızlı kıyı kaybından büyük ölçüde etkilenmiştir. Evlerin bahçelerine kadar ulaşan kıyı aşınması çok büyük bir tehlike yaratmıştır.
YANLIŞ TASARIM DENİZ YAPILARI
Benzer durum Karadeniz’de, Karasu kıyılarında da yaşanmıştır. Bölgesel ölçekte yapılması gereken bütünleşik kıyı planlaması olmadan, yanlış tasarlanmış kıyı deniz yapıları ile bu kıyılarda büyük sorun yaşanmaktadır. Bu yörenin kıyı aşınma olayı matematiksel modellemeler ile ön çalışma olarak incelenmiş ve eldeki mevcut verilerle doğrulanmıştır. Bu bilimsel bulgular, sırasıyla yörenin etkin dalga yönleri, etkin kum taşınımı ve kıyı çizgisi değişimi olarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında ileriye dönük tahminler yapılmıştır. Mevcut limanın doldurularak yapılması düşünülen dalgakıran yapısı (Yaklaşık 500m uzunluğunda) matematiksel modellerle yapılan modelleme çalışmaları sonucu kıyı çizgisinin yaklaşık 60 ile 70 metre erozyona uğrayacağı tespit edilmiştir.”
KUMSAL ALANLAR YOK OLACAK
Kıyı şeridi değişimi sonuçlarını açıklayan Güler, “Kurupelit Yat Limanı’nda yapılması düşünülen mevcut alanın doldurulması ve ön kısmına 500 m uzunluğunda dalgakıran yapısı yapılmasının durumu düzeltmekten ziyade daha da kötü sonuçlara yol açacağı öngörülmüştür. Belediye tarafından yapılması planlanan bu yapının ortaya çıkaracağı imalat maliyeti ve olası kötü senaryolarının doğaya ve kıyı kenarındaki yapılara zarar vereceği, kumsal alanların yok olmasına neden olacağı açıktır. Mevcut yapının rehabilite edilmesi yönünde öneri olarak, Kurupelit Yat limanın içi belirli dönemlerde taranarak erozyona uğrayan yakın kıyıların bu taranan malzeme ile beslenmesi değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Fatma DİNÇ