‘SAMSUN BİR AÇIK HAVA MÜZESİ!..’
Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Kadim bir dünya şehri olan Karadeniz’in incisi Samsun’umuz, geçmişten izler taşıyan çok sayıda tarihi ve kültürel mirasıyla adeta bir açık hava müzesidir” dedi
Samsun’da faaliyet gösteren ve yapımı devam eden organize sanayi bölgelerinin (OSB) yürüttükleri çalışmalar, kentin ve bulundukları ilçelerin tanıtımına katkı sağlamak için yapabilecekleri çalışmalar, arkeolojik kazı çalışmalarına verebilecekleri desteklerin görüşüldüğü istişare toplantısı Vali Orhan Tavlı’nın başkanlığında gerçekleşti.
Vali Orhan Tavlı, Havza OSB Yönetim Kurulu Toplantısı’na da başknalık etti. Toplantıda ‘OSB Genişleme Alanları, Mevcut Arıtma Tesisi Revizyonu, Arsa Tahsis Talepleri’ masaya yatırıldı.
ATAKUM’DA KEŞFEDİLEN HÖYÜKTEN
OYMAAĞAÇ VE NERİK’E…
Toplantıda konuşan Vali Tavlı, “Atakum İlçesi Çatmaoluk ve Kulacadağ Mahalleleri arasında kuzey, güney ve batısı Karadere Çayı ve kollarıyla sınırlanan yüksekçe bir platonun ilk yamacında kurulan kalenin ortasında höyük olduğu tahmin edilen bir yükselti bulunmaktadır. 1906 yılında yapılan kazılarda Akalan Kalesi’nde çok sayıda çanak-çömlek ve pişmiş toprak mimari kaplama levhası çıkmıştır. Buluntular İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde korunmaktadır. Bafra ilçemizde bulunan ve yaklaşık olarak 2300 yıllık bir yapı olduğu düşünülen Asarkale ve Kaya Mezarları Kızılırmak Vadisi içerisinde Altınkaya Barajı yakınlarındadır. Sahil bandından iç bölgelere doğru uzanan ticaret yolu güzergahlarının güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuş bir kale olan bu kültür mirasımızda, ana kayaya oyulmuş şekilde üç adet kaya mezarlığı bulunmaktadır. Asgari 6 bin yıllık tarihin izlerini taşıyan Oymaağaç’ın, Hititler’in kutsal şehri Nerik olduğu bilinmektedir. Bugüne kadar yapılan kazılarda yer altı merdiveni, kutsal çeşme ve çivi yazısı tabletler gibi yüzlerce kıymetli eser bulunan bu bölgede Kalkolitik Döneminin ve Demir Çağı’nın izlerine rastlanılmıştır. Kazılar sırasında, tapınak olarak kullanıldığına inanılan ve sonunda bir pınar bulunan tünele de ulaşılmıştır. Yürütülen arkeolojik kazılarda çıkarılan beyin ameliyatı yapılmış insan iskeletleriyle Samsun sağlık tarihinin başlangıcı olarak da kabul edilen İkiztepe Höyüğü Hitit öncesi ilk Tunç Çağı’nın Geç Kalkolitik Döneminin izlerini de barındıran birçok arkeolojik ve kültürel değer taşımaktadır” dedi.
KAZI YÖNETİCİLERİ DE KATILDI
Toplantıya ayrıca İkiztepe Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, Kazı Başkan Yardımcısı Burçin Afşar, Asarkale Kazı Sorumluları OMÜ Doç. Dr. Kasım Oyarçin, Doç. Dr. Hasan Tahsin Selçuk, Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı OMÜ Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, Akalan Kalesi Yüzey Araştırması Başkanı OMÜ Dr. Michael Deniz Yılmaz, Yeni OSB Müdürü Oğuz Keleş, Merkez OSB Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, Gıda OSB Müdürü Serhat Semizoğlu, Bafra Karma OSB Müdürü İsmail Hakkı Koç, Bafra Sera OSB Müdürü Hamit Bozer, Çarşamba OSB Müdürü Mehmet Dalgıç, Havza OSB Müdürü Hasbi Altuntaş, Kavak OSB Müdürü Oğuzhan Sarıoğlu, Terme Karma OSB Müdürü Gülahmet Kuş, Vezirköprü Karma OSB Müdürü Murat Karaaslan ve Samsun Müzesi Müdürü Kenan Sürül katıldı.