Dolar 34,5638
Euro 36,0386
Altın 3.001,66
BİST 9.418,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

SAMSUN’A ‘KESTANE’ ORMANI!

Samsu’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi ile Nebiyan Kestanesi Araştırma ve Geliştirme Projesi yürüten 19 Mayıs Belediyesi, üniversite ile birlikte ilçede ‘kestane ormanı’ kuracak

SAMSUN’A ‘KESTANE’ ORMANI!
REKLAM ALANI
11 Kasım 2022 17:17

Samsun’da OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, proje uzmanı ve aynı zamanda OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar ve akademisyenler OMÜ Ziraat Fakültesi iş birliğinde devam eden Nebiyan Kestanesi Geliştirme ve Araştırma Projesi kapsamında bu yıl bölgede yetişen ve çeşit analizleri devam eden kestanelerde tat analizi gerçekleştirdi.

KESTANE

ANADOLU’NUN KENDİNE HAS ÜRÜNLERİ
Kestane tat analizinde Nebiyan kestanesi çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Yaklaşık 12 yıllık bir serüven içerisinde özellikle Anadolu’nun kendine özgü ürünlerinin korunması, bunların gelişen hastalıklar karşısında dirençli hâle getirilmesi ve bu çeşitlerin tescil edilmesi, OMÜ ve Ziraat Fakültesi adına güzel bir başarı. Araştırma merkezimizde zararlılara karşı daha dirençli doğal mücadele yöntemleri deneniyor. Tür ıslahı ve yeni türlerin tescili noktasında oldukça önemli bir araştırma merkezi” dedi.

KESTANE

NEBİYAN KESTANESİ 12 YILDIR TESCİLLİ
12 yıldır OMÜ Ziraat Fakültesi tarafından koruma altına alınan, tescillenen, hastalığa ve zararlılara karşı dayanıklı kestaneleri Nebiyan bölgesinde yaygınlaştırmak için çalışmaların devam ettiğini belirten 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonunda yaklaşık 12 yıldır Nebiyan kestanesini geliştirme adına devam eden çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek, bölgemize Nebiyan Kestane Ormanı kurmak için üniversitemiz ile birlikte ortak çalışma yürüteceğiz” diye konuştu.

KESTANE

HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI ÇALIŞMA
Kestane konusunda genetik yapı bakımdan en zengin kurum olduklarını ifade eden Prof. Dr. Ümit Serdar ise, “Hastalık ve zararlılara daha dayanıklı türler geliştirmek için araştırmalarımız devam ediyor. Nebiyan bölgesi, kestanenin doğal ekolojisini yansıtıyor. Çevrede kestane ağaçları var. Biz hastalıklara karşı herhangi bir ilaçlama yapmıyoruz. Diktiğimiz fidanlara ve çeşit adaylarına hastalık ya da zararlı bulaşsın ki biz burada hangi çeşitler daha dayanıklı onu görelim” dedi.

KESTANE

Fatma SINAN

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.