Samsun’da ‘DESTİCİ’ RÜZGARI!
Ayvavık Ziraat Odası’nın Bahar Şenliği için Samsun’a gelen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yaptığı ziyaretlerde birbirinden önemli mesajlar verdi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, bir dizi ziyaret için Samsun’a geldi. Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı’yı ziyaret ederek, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Başkan Mustafa Destici’nin 2’nci durağı BBP Samsun İl Başkanlığı oldu. Destici, çevredeki esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti, sorunları dinledi. Danışmanlarına bazı konularda notlar aldıran Mustafa Destici, bunları gündeme taşıyacağını ifade etti.
BBP Samsun İl Başkanlığı’nda MKYK Üyesi ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, İl Başkanı Ünsal Tokuç, ilçe, kadın ve gençlik kolları başkanları, Alperen Ocakları üyeleri tarafından karşılanan Genel Başkan Mustafa Destici, ardından Çarşamba Muhtarlar Derneği’ne geçti. Dernek Başkanı Yusuf Özkan ve muhtarlarla sohbet eden Destici, sorun ve taleplerini not aldı.
AYVACIK’TA BAHAR ŞENLİĞİ
Daha sonra Ayvacık Bahar Şenliği’ne geçen BBP lideri Mustafa Destici, burada yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Ayvacık Belediye Başkanı Halil Kalaycı, BBP MKYK Üyesi ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve ilçe protokolünün karşıladığı Mustafa Destici, mehter takımının eşliğinde halkı selamlayarak, tören alanına geçti.
BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTA
Ayvacık dönüşünde ise Çarşamba Şeker Fabrikası’nı ziyaret eden Mustafa Destici, fabrika yönetimi ve yetkili sendika yöneticilerinden bilgiler aldı. Daha sonra BBP 19 Mayıs İlçe Başkanlığı açılışına geçip, son olarak da İlkadım Belediyesi Ihlamur Kafe’de basın mensuplarıyla buluşan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Samsun programını tamamladı.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Samsun programını takip eden basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mustafa Destici, fındık fiyatı, EYT, öğrenci KYK borcu, mülteci sorunu, tasarruf, emekli ve işçi maaşları, Çarşamba Şeker Fabrikası ve seçim çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, asgari ücretin altında ücret veren iş yerlerinin daha sıkı bir denetime tabi tutulmasını belirterek şunları söyledi, “Maalesef yıllar önce Çorum’da karşıma çıkan mevzu bugün Samsun’da da karşıma çıktı. Çok acı verici bir durum. Asgari ücretle çalışması gereken işçilere bazı işletmeciler tarafından asgari ücretin altında bir maaş ödendiğini duyduk. Asgari ücret 5 bin 500 lira ama çalışanına 4 bin lira ya da 3 bin 500 lira veriyor. Bu işletmeler çalışanlarının banka hesabına 5 bin 500 olan asgari ücreti yatırıyor, sonra çalışandan bin lirasını geri alıyor. Bu denetim zafiyetinin bir sonucudur” dedi.
TEK MAAŞLI AİLELER KORUNMALI
Evlerine tek maaş giren ailelerin koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Destici, “2021 ve 2022 maaşlarını kıyasladığımızda yüzde yüze yakın bir artış var. Enflasyonunda üzerinde bir zam verildi fakat hayat pahalılığının yüksekliğinden dolayı özellikle tek maaş alan evine ikinci bir maaş girmeyen emeklilerimiz çok zorlandıklarını haklı olarak ifade ettiler. Aynı şey tek maaşla çalışan asgari ücretlilerimiz içinde geçerlidir. BBP olarak bizim teklifimiz şudur; komisyon kurulsun, açlık ve yoksulluk sınırı belirlensin. Buna göre de hane planlaması yapılsın. Çünkü bazı ailelerimiz var evlerine 4 maaş giriyor. Bazı ailelerimiz var evine tek maaş giriyor. Evlerine tek maaş giren ailelerimize devletin yapması gereken o aileleri koruma altına almaktır” diye konuştu.
FINDIK EN AZ 50 TL OLMALI
Fındık fiyatlarına değinen BBP lideri Mustafa Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fındık fiyatları bu yıl 50 liranın altında olmamalıdır. Tarımla uğraşan birisi olarak tarım girdi maliyetlerinin ne kadar yükseldiğini biliyor ve yaşıyorum. Özellikle mazot ve gübre fiyatındaki artışların getirdiği artı bir maliyet var. Desteklerin artırılması gerekir. Hem pandemi süreci hem Rusya-Ukrayna savaşı bize şunu gösterdi ki; önce kendimize yetecek kadar üreteceğiz, daha sonra da ihraç etmek için üreteceğiz. Bu şekilde hem çiftçimiz kalkınacak hem Türkiye kalkınacak.”
EYT’Yİ CUMHUR İTTİFAKI ÇÖZECEK
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunun en başından beri takipçisi olduklarını ifade eden Mustafa Destici, “Onlar ümitlerini hiç kesmediler. Biz de bunun bir hak olduğunu ve verilmesi gerektiğini en başından beri söyledik. Yılbaşına kadar çözülecek, bunu da Cumhur İttifakı çözmüş olacak” dedi.
“Sırada EYT var” diyen Destici, şöyle konuştu; “Ben bunu daha önce de ifade ettim. Başından beri, bugün ya da bir ay önce ya da bir yıl önce söylemiyorum. Başından beri bunun bir hak mücadelesi olduğunu ve devlette işe girerken insanlar hangi şartlarda girmişlerse tabiri caizse ‘maç içerisinde kural değiştirir’ gibi kural değişmeden o şartlarda haklarının verilmesi ve emekli edilmelerinin daha doğru olacağını, her defasında söyledim. Söylemekle kalmadık, geçtiğimiz yıl bununla ilgili kanun teklifi verdik. Ben inanıyorum ki Cumhur İttifakı karşısındaki muhalefet aynen 3600’de olduğu gibi aynen düşük emekli maaşlarında olduğu gibi aynen bu öğrencilerimizin kredi borçlarını geri ödemesinde olduğu gibi EYT’de de avuçlarını yalayacaklar ve bu meseleyi de Cumhur İttifakı çözecektir, Allah’ın izniyle diyorum” diye konuştu.
ŞEKER FABRİKASI AÇILACAK
Çarşamba Şeker Fabrikası’nı ziyaret eden BBP’li Destici, “Ülkenin hiçbir değerini, daha önce büyük yatırımlarla kurulmuş, özellikle sanayi tesislerimizin atıl ve kapalı kalmasına tahammül edemeyiz. Atıl kalması yüreğimizi incitiyor. Herkes bu durumdan rahatsız. Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime geçmesi, istihdama katkı sağlaması, Türkiye’nin şeker üretimine katkı sağlaması, üreticimizin ürettiği ürünü yeterli fiyattan satması açısından çok önemli. İnşallah Şeker Fabrikası’nı açacak, Çarşamba’ya ve Samsun’a kazandıracağız” dedi.
Mustafa Destici, “100 milyon TL’nin üzerinde para lazım. Türkiye bu parayı bulabilir. Bu para çöpe atılacak bir para değil, üretime verilecek bir para. Örneğin şehirleri geziyoruz, görüyoruz. Bir şehre stadyum yapılıyor. Değeri 200 milyon TL’nin üzerinde. Baktığında ne Süper Lig’de, ne 1. Lig’de. 3. Lig’de bir futbol takımı. Ayda bir maç oynanıyor oynanmıyor. Bomboş. İşte o parayı buraya vermeliyiz. Atıl yatırıma ayrılacak paramız yok. Biz üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.
KENDİ LOGOMUZLA KATILACAĞIZ
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, şu ifadeleri kullandı;
“Önümüzdeki seçimlerde Cumhur İttifakı’nın içinde kendi partimiz, logomuz ve adaylarımızla seçimlere katılacağız. İttifakta olduğumuz için baraj problememiz olmayacak. Cumhur İttifakı yüzde 7’yi aştığında ittifakta olan tüm partiler de barajı aşıyor. Gerisi o ilden seçilebilecek kadar oyu almakta kalıyor. Samsun’un da aralarında olduğu 28 ilden 34 bölgeyi seçim bölgesi seçtik. O bölgelerde daha hassas bir çalışma yürüyoruz. Samsun’da da adımız, logomuz ve adaylarımızla seçime katılacağız. İnanıyorum ki; en az 1 milletvekili ile Meclis’te temsil edilecek.
YÜZDE 5-7 ARASINDA OY ALIRIZ
2019 yerel seçimlerinde 1400 belediyeden 350’sinde aday gösterdik. Kaç oy aldık, yüzde 2. Ancak 350 aday içinde yaklaşık 100 adayımızın bölgelerinde aldığı oy oranı yüzde 41. BBP’nin potansiyeli var. O kentin tanıdığı, bildiği ve iddialı adaylarla yarışacağız. Mesela bazı kentlerde BBP’nin seçmeni olmayanlara sorduk; ‘Partinizin milletvekili adayını tasvip etmezseniz, BBP’nin adayına oy verir misiniz?’ diye. Yüzde 50 civarında ‘evet’ çıktı. Bu bizim için iyi sonuç. 5 ya da 35 milletvekili, net rakam veremem ama 2023 seçimlerinde inanıyoruz ki; Türkiye genelinde yüzde 5 ila 7 arasında oy alırız.”
MÜLTECİLER EVİNE DÖNMELİDİR
Mülteci sorununa ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Başkan Destici, “Öncelikle biz 8-9 sene önce, Suriye’deki karışıklık başlayınca Türkiye’ye mülteci akını olacağını dile getirdik ve şunu söyledik; ‘Suriye topraklarında tampon bölge oluşturalım. Olmadı ülkemiz sınırlarında kamplar oluşturalım, içeriye göndermeyelim.’ Şu anda problem var. İnsanlığı önceleyen bir anlayışla çözmeliyiz. Hepsi memleketine dönmelidir ancak bu stalin modeliyle olmaz. Vagonlara doldurarak ölen ölsün, kalan hedefine varsın. Olmaz. Türklükle, İslamla bağdaşmaz. Mülteciler mutlaka ve mutlaka memleketlerine dönmelidir. Bunu insani ve hukuki, İslami ve Türk’e yakışır şekilde yapmalıyız. Türkiye, kendisine sığınanları asla zalime teslim etmemiştir” dedi.
TASARRUF TEPEDEN BAŞLAMALI
Mustafa Destici, “Ekonomiye düzeltmenin formülleri de var” derken, ayrıca şunları söyledi:
“En önemlisi tasarruf. Devlet olarak vatandaştan tasarruf beklerken, kurumların yapmıyorsa burada bir yanlışlık vardır. Önce kurumlardan başlamalı. Bakıyorsunuz bir bakanlıkta birim amirinin altında bile makam aracı ve şoför var. İstanbul ve Ankara belediyesinde de var. Millet bana yetki verse, genel müdürün altındaki hiçbir amirin altına araba vermem. Daire başkanından şube müdürüne kadar herkesin altına araba var. Şoförü var, yakıt gideri var. Tasarruf en tepeden başlamalı ki, insanlar örnek alsın. İkincisi ehliyet ve liyakat meselesi. Biz göreve kimi getireceksek, ehliyetine bakmalıyız. Liyakatlı mı ona bakmalıyız. O bu mezhepten, bu şu tarikattan böyle bir anlayış olmaz. Milletin değerleriyle çatışmayan, devletine sadık, kim o işi en iyi yapıyorsa ve ehliyete sahipse o makamda olmalıdır. Üçüncüsü de gelirin adaletli dağıtılması. Dört çiftçiye destek verilmesi. Devlet ekmek isteyen çiftçisine destek vermelidir. Mazot, gübre, tohum ve en önemlisi enerji desteği. Ekeceksin, üreteceksin.”