Dolar 34,5414
Euro 35,9574
Altın 2.986,20
BİST 9.529,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

Samsun’da ‘ENGELLİLER’ sorun dolu ‘EŞİTSİZLİK ARTTI’

Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, başta ‘istihdam’ olmak üzere bir çok sorunun ve var olan eşitsizliklerin daha da derinleştiğini söyledi

Samsun’da ‘ENGELLİLER’ sorun dolu  ‘EŞİTSİZLİK ARTTI’
REKLAM ALANI
1 Aralık 2020 09:00 | Son Güncellenme: 1 Aralık 2020 10:45

Pandemi döneminde engellilerin yaşadığı zorlukları dile getiren Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, özellikle ‘istihdam’ ile ilgili problemlerin sürdüğünü belirtti.

Hayriye Hakyemezoğlu, “Zaten istihdamda dışlanma ile karşı karşıya olan engelli bireyler, işten daha fazla çıkarılmaya ve işlerine dönmek konusunda daha büyük zorluklar yaşamaya başlamışlardır. Pandemi sebebiyle ücretsiz bakım ve ev işleri için artan talep, konu engelli kadınlar olduğunda şiddetlenmekte ve varolan eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir” dedi.

İŞ KOŞULLARINDA DÜZENLEMELER
İstihdam ve çalışma koşullarının erişilebilir ve kapsayıcı olmasının sağlanmasını isteyen Hakyemezoğlu, “Çalışmaya devam eden engelli bireyler, gerekli işçi olsun veya olmasın, pandemi süresince güvende kalmak için özel koruma veya düzenlemelere ihtiyaç duyabilirler. İşverenlerin ve iş yerlerinin bireysel ihtiyaçlara göre erişilebilir ve makul iş yeri ayarlamaları yapması daima önemlidir. Kayıt dışı iş sahibi veya çalışan olan engelli kişilerin geçimlerini sürdürebilmeleri için özel desteğe ihtiyaçları olabilir. Alternatif çalışma düzenlemeleri ve koşulları erişilebilir ve kapsayıcı hale getirilmelidir. Yeni toplantı yolları ve platformlara herkes erişebilmeli ve engelli bireylerin evden çalışabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Engellileri kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) önlemleri alınmalıdır. Yeni İSG önlemleri özellikle engelliler için geçerli olabilir. Bu gibi durumlarda, evden çalışma önceliği veya ücretli izin gibi farklı düzenlemeler gerekebilir” diye konuştu.

UZAKTAN EĞİTİM ERİŞEBİLİR OLMALI
Engelli vatandaşlar için eğitim süreçlerinde kapsayıcılık isteyen Hakyemezoğlu, şöyle devam etti:

“Engelli öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşmada veya derslerin yeniden başlaması durumunda derslere katılımda daha büyük engellerle karşılaşmaları ve öğrenim kesintileri sırasında eğitimden ayrılma riskiyle karşı karşıya kalmaları muhtemeldir. Uzaktan eğitimin engelli öğrenciler için erişilebilir ve kapsayıcı olması sağlanmalıdır. Eğitimciler, engelli öğrenciler için öğrenmenin sürekliliğini sağlamak ve okul programlarına geri dönmelerini sağlamak için önlemler almalıdır. Bunlar, eğitimi desteklemek için, yardımcı teknoloji ve cihazlar da dahil olmak üzere, özel ekipman temini ve engelli çocukların bakıcı/ebeveynlerine destek vermeyi içerebilir.

ENGELLİ ÇOCUKLAR VE KAPALI OKULLAR
Birçok engelli çocuk için akran ilişkileri, sosyal algı ve sosyal yeterlilik bireysel eğitim planlarının önemli yönleridir ve bunların tamamı okulların kapatılmasından etkilenir. Okulların kapatılması, birçok engelli çocuğun gıda ve tıbbi kontroller veya istismar veya ihmal durumlarının haber verilmesi için gerekli mekanizmalar gibi tamamlayıcı hizmetlere erişemeyeceği anlamına da gelebilir. Okula geri dönüş programlarının kapsayıcı olması sağlanmalıdır. Eğitimcilerin, öğrenme/başarı arasındaki farkın açılmasını da göz önüne alarak, okula dönüşün engelli çocukları ve gençleri kapsaması sağlanmalıdır. Bu, hızlandırılmış eğitim, takviye ve telafi programları için planların geliştirilmesini içerebilir.”

ENGELLİLER GÜNÜ KUTLANMAYACAK
Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, korona virüsü(Kovid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nü bu yıl kutlayamayacaklarını da sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.