Samsun’da OMÜ Ziraat, kendini aşıyor!
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi ulusal ve uluslararası düzeyde mevcut 24 projesi ve sahada yaptığı üretimlerle dikkatleri çekiyor
OMÜ Ziraat Fakültesi 2017-2018 güz yarıyılı Akademik Genel Kurul Toplantısı, Fakültedeki Fahrettin Tosun Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantı, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güray Erener, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ile araştırma görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında yapmış olduğu sunumla fakültenin kat ettiği aşamaya ilişkin bilgiler veren Dekan Prof. Dr. Yusuf Demir fakültenin fiziki yapısı, bilgi, teknoloji ve insan kaynakları, yayın faaliyetleri, kongre-sempozyum etkinlikleri ve dış ilişkileri hakkında detaylar paylaştı.
ULUSAL VE ULUSLARARASI PROJELER
Ziraat Fakültesinde ulusal ve uluslararası düzeyde mevcut 24 projenin yürütüldüğüne dikkat çeken Dekan Demir bu projelerin farklı kurumlarca desteklendiğini söyledi. Fakültenin faaliyet alanlarındaki çalışmaları aktaran Prof. Dr. Demir, “Seracılık alanlarımızı aktif kullanılabilir hâle getirmek suretiyle hem fakültemiz ve bölümlerimiz düzeyinde hem de araştırma, deneme, üretim ve öğrenci uygulamaları bazında yoğun bir şekilde çalışmalar devam etmekte, bununla birlikte önümüzdeki yıl yeni dolgu alanlarıyla seracılık faaliyetlerimizi daha büyütmek istiyoruz. Ayrıca yeni hayvancılık ünitemiz devreye girdi ve arıcılık ünitemizdeki koloni sayısını arttırmaya dönük çabalarımız söz konusu” dedi.
Bafra’da bulunan Deneme İstasyonundaki alt yapı çalışmalarına hız verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Yusuf Demir devamında şu sözlere yer verdi: “Bu noktada Rektörlüğümüzün çok büyük desteğini gördük. Bafra’daki bu istasyonumuzda hem sulama ve ıslama altyapısını hem ekipman alt yapısını geliştirerek şu an bilfiil üretim yapabilir ve o ürünleri hasat edebilir hâle geldik. Arazi çalışmalarımızda özellikle öğrencilerimizin işin içinde olması en önemli hedeflerimiz arasında ve bu pratik eğitimi sahaya yaymış durumdayız. Fakültemizde yanı sıra çevre ve peyzaj düzenleme çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Üniversitemizin ve fakültemizin tanıtımına ve bu alanda görünür olmaya özen göstermekteyiz. Bu çerçevede İstanbul’da Samsun Tanıtım Günleri’nde Güzel Sanatlar Fakültesi ile üniversitemizi layıkıyla tanıtmaya ve temsil etmeye çalıştık.”
TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ
Konuşmasının sonunda OMÜ’nün girmiş olduğu dış değerlendirme sürecinin de altını çizen Dekan Demir, bu anlamda salonda bulunan akademisyen ve araştırma görevlilerine seslenerek üniversitenin daha da ileri taşınması noktasında OMÜ-TTO ile (Teknoloji Transfer Ofisi) irtibat hâlinde olmaları, Google Akademik vb. platformları takip etmeleri ve araştırma ve projeleri ile öne çıkmaları çağrısında bulundu. Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise yeni akademik yılın başarı ve sağlık içerisinde geçmesi temennisinde bulunurken akademik kurul toplantılarına özellikle katılmak istediğini, bu buluşmaların üst yönetimle akademik personelin moral ve motivasyonunu üst düzeye çıkardığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK: Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Ayan, Türkiye’nin ilk yemlik börülce çeşidi ‘ülkem’i tescil ettirmeyi başarmıştı.
REKTÖR BİLGİÇ: ŞEFFAF OLALIM
Adil bir yönetim anlayışı ve yaklaşımı ile üniversitenin adını daha üst sıralara çıkarma gayreti içinde olduklarını kaydeden Rektör Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: “Her birimizin göstereceği çabanın emin olun pozitif yansımaları olacaktır. Birbirimize karşı ne kadar şeffaf ve açık olursak, çalışanlar arasında çıtayı daha da yükseltecek ahenk ve ritmi yakalarsak hepimizin gurur duyacağı ve başkalarının da imreneceği bir üniversite olma yolunda çok ciddi yol kat etmiş oluruz.”
DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
OMÜ’nün kalite sürecinde geldiği noktayı katılımcılarla paylaşan Rektör Prof. Dr. Bilgiç Kalite Komisyonunun kendi başkanlığında büyük bir fedakârlıkla çalışmalarına aksatmadan devam ettiğini, bu süreçten ancak topyekûn bir çabayla netice alınabileceğini belirterek devamında şu sözlere yer verdi: “OMÜ olarak dış değerlendirme sürecini yaşayacağız. Ben özellikle bu süreçte yer alan bütün arkadaşlarımıza fedakârlıkları ve heyecanlarından ötürü gönülden teşekkür ediyorum. Çünkü o heyecanı bu düzeyde yakalayamasaydık bu sürecin sahaya yansımaları da istenildiği gibi olmayacaktı.”