Samsun’de EYLEM!
Büro Emekçileri Sendikası(BES) Samsun Şube Başkanı Yılmaz Tuluk, “Milyonlarca emekçinin asgari ücrete mahkum edildiği, çiftçinin ürününün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı düzende haklarımıza sahip çıkıyoruz” dedi
BES Samsun Şubesi üyeleri, kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi, grevli gerçek toplu sözleşme, ek zam gibi taleplerinin dile getirildiği bir eylem düzenledi. Sendika Şube Başkanı Yılmaz Tuluk, işçinin, çiftçinin, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Haklarımıza sahip çıkıyoruz. Mücadeleden başka seçeneğimiz yok” dedi.
MİLYONLARCA YURTTAŞ İŞSİZ
Süleymaniye Geçidi’nde yapılan açıklamada konuşan BES Samsun Şube Başkanı Yılmaz Tuluk, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yapılmasıyla emekçilerin maaşının erimeye devam ettiğini söyledi. Tuluk, “Milyonlarca yurttaşımızın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz” dedi.
‘AĞIR KOŞULLARA MAHKUM DEĞİLİZ’
Yılmaz Tuluk ayrıca, “Pandemi döneminde işyerlerini açamadığı için devletten destek bekleyen esnafın nankörlükle suçlandığı, ekonomik gerekçelerle intihar eden yurttaşlarımız için, intiharların gerekçesi ekonomik nedenler olsa toplumun yarısı intihar ederdi diye alay konusu edildiği, açlıkla boğuşan yurttaşlarımıza ilişkin muhalefetin geliştirdiği tepkilere karşı, bu ülkede aç varsa o zaman açları da siz doyurun söylemine kadar varmış olup ibret alınması gereken bir süreci yaşıyoruz. Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü diyenlerin kendileri dışındaki herkese yönelik kurdukları kin ve nefret dili üzerinden toplumu kutuplaştırdıkları iktidarlarını kutuplaştırma siyaseti ile sürdürmeye çalışıyorlar. Kürt sorununu çözümsüzlüğe sıkıştırıyor ve savaş politikalarının bedelini hem ekonomik hem politik hem de psikolojik olarak tüm ülkeye ağır bir biçimde ödetiyorlar. Ama bizler biliyoruz ki; bu kadar ağır koşullara mahkum değiliz, biz emekçiler asla seçeneksiz olmadık bu günde seçeneksiz değiliz” diye konuştu.
‘MÜCADELE, TEK SEÇENEĞİMİZ’
Mutlu bir azınlığın sürekli olarak servetine servet kattığını söyleyen Yılmaz Tuluk, “Başta gençler ve kadınlar olmak üzere milyonlarca yurttaşımızın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz” dedi.
Döviz kurlarındaki artış karşısında ‘dolarla mı maaş alıyorsunuz’ yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidarın, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken emekçilerin maaşının her ay erimeye devam ettiğini belirten BES Samsun Şube Başkanı Yılmaz Tuluk, “Son 20 yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz” diye konuştu.
‘İNSANCA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR MAAŞ’
Yılmaz Tuluk açıklamasında ayrıca şunları dile getirdi:
“Eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz. Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatin esas alınmasını istiyoruz. Ücretsiz, nitelikli, anadilinde kurum kreşleri açılmasını istiyoruz. Ücretsiz kamusal yaşlı ve hasta bakımı istiyoruz. Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, bireysel emeklilik dayatmasına son verilmesini istiyoruz. Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dahil edilmesini istiyoruz. Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz. Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz. Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyoruz. Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi istiyoruz.”