Dolar 34,5414
Euro 35,9574
Altın 2.986,20
BİST 9.529,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

Su Demek, Sağlık Demek

Diyetisyen Esra Şal su sağlığının önemini anlatıyor.

Su Demek, Sağlık Demek
REKLAM ALANI
30 Ekim 2018 11:37

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir.İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42-71 arasında değişir.Yetişkin insan vücudunun ortalama %59’u sudur.Çocukların vücudunun su oranı ise daha yüksektir ve yaş ilerledikçe suyun yerini yağ almaya başlar.İnsan besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir.

SUYUN KIYMETINI BILIYOR MUYUZ?

Yediğimiz gıdaların sindirilmesini,emilmesini ve atık maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlamak,vücut ısısını ayarlamak,hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan katı maddelerin çözülmesine yardımcı olmak gibi yaşamsal fonksiyonlarımızın devamı için gerekli olan suyu içmek için susamayı beklemeyin.Çünkü susama hissedildiğinde zaten vücut susuz kalmıştır,dolayısıyla beklemeden su içmek sağlıklı yaşam için zorunludur.Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan su, cilt için de önemlidir.Cildin sağlıklı ve esnek olmasını sağlar, cildi güzelleştirir.Stresten kaynaklı sivilcelerin çıkmasını engelleyebilir,vücuttaki hormon dengesinin normale dönmesini sağlar.Su, kabızlığa en iyi çaredir.Su eksikliği sırasında vücut, iç dokularından su çekerek dışkının sertleşmesine dolayısıyla kabızlığa yol açar.Yeterli su tüketildiği takdirde bağırsakların çalışması normal seyrinde olur ve kabızlık önlenir.Az su içenlerde yorgunluk,dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları da görülebilir.Vücut sıvısının %2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmada güçlüklere neden olur.

SUYU AZ OLAN KANDA  ZAYIFLAMA OLMAZ

Kanın ph’ı hafif alkalidir ve asit içeriği yüksek olan kanda yani suyu az olan kanda  zayıflama olmaz.Çünkü insan böbrekleri ph 5’in altındaki asidik idrarı boşaltamaz.Böylece asitlerle kastettiğimiz vücuttaki toksinler ve artıklar atılamamış olur.Metabolizmanın normal çalışması zorlaşır, sindirim ve özümseme dizginlenir.Bu durum vücutta bel bölgesinde kilolanmaya sebep olur.Ardından da bağışıklık tepkisi engellenir,bakteri ve mantar kökenli enfeksiyonlar gelişir,diğer biyolojik bozukluklara ve kalpte,akciğerde,karaciğerde,böbreklerde hastalıklara zemin hazırlar.

İYI VE KALITELI SUYUN ÖZELLIKLERI

Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sularda kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, demir gibi elementler bulunur. Suyun içindeki kalsiyum miktarı 250 mg’a, magnezyum miktarı 75 mg’a, bikarbonat miktarı 600 mg’a yakınsa bu su elektrolit açısından zengindir diyebiliriz.Suyun sertliği kalitesini belirler. Sert sular sağlıklı sulardır.Suyun vücut için değerliliğini belirleyen bir diğer etmen olan suyun pH derecesinin 8,5’ a kadar alkali olması, vücut için daha sağlıklı olduğu anlamına geliyor. Yani satın aldığımız suyun üzerindeki pH 7,2’den başlayarak 8,5’a kadar olabilir.

SU İÇMENIN EN İDEAL ZAMANI!

İnsan vücudundan normalde ortalama günlük deri yoluyla 500 ml,akciğerlerle 300 ml,böbreklerden idrarla 1500 ml ve bağırsaklardan 200 ml su yitirir.Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur.Yetişkin bir insan ve çocuklarda  diyetle alınan enerjinin her bir kalorisi için bir gram su alınması gerekir.Bu bebeklerde 1,5 gramdır.Kısaca şöyle diyebiliriz, günde en az 2-2,5 litre su tüketimi mutlaka sağlanmalıdır.Ancak su içerken de şu noktalara dikkat etmemiz gerekir.Yaşamımız için son derece önemli suyu, sofraya oturur oturmaz içmemeye özen gösterelim.Yemeği gören insanın beyni salgılaması gereken enzimleri salgılar.Su içilince o enzimler su ile birlikte bağırsaklara geçeceği için mide yenilenleri hazmedemez. Suyun ne yiyeceğimizi görmeden içilmesi gerekir.Yemekle beraber içilen su ise tükrük enzimini azaltır.Oysa tükrük, hazım için en kıymetli enzimdir. Yemekten hemen sonra içilen su, midede besinin bir parçası olarak işlem görür.Su da besin gibi tüm sindirim sürecinden geçer ve vücut boşuna yorulur.Aynı zamanda midenin büyümesine ve genişlemesine yol açar.Su içmenin en ideal zamanı, yemekten yarım saat önce (midede hacim oluşturur ve fazla besin alımını engeller ) ve yemekten 2,5 saat sonradır.Doktor Fereydoon Batmanghelij bu periyotlarda su içmeyi uyguladığı hastalarında mide ağrısını bitirmiştir.

PEKI, SIVI İÇECEKLERIN HEPSI SU İHTIYACINI KARŞILAR MI?

İçme suyu vücut için en faydalı sıvı olduğu halde şeker ilave edilmemiş meyve suları, süt, çorba ve bitkisel çaylar da günlük sıvı ihtiyacını karşılayabilir. Meyve, sebze ve diğer gıda maddeleri ile de vücudumuza önemli miktarda su girer. Şekerli içecekler su emilimini azalttıkları için suyun yerini tam olarak tutamazlar. Kahve, çay ve alkollü maddeler ise vücuttan su atılımını artırdıkları için susuzluğa sebep olurlar. Lifli ve posalı yiyecekler, tuzlu gıdalar, et ve diğer proteinli besinlerin tüketimi artığında içilen su miktarının da artırılması gerekir, çünkü bu maddeler suyu bağlarlar.Suyu en iyi saklama yolu ise cam şişedir. Ancak kullanım kolaylığı ve taşıma kolaylığı açısından çoğu zaman pet şişeler kullanılmaktadır. Eğer bu şişelerde suyu satın alıyorsanız evde kullanırken direkt cam şişeye boşaltabilirsiniz. Suyu tadı nedeni ile içemiyorsanız , suyun içine çilek, limon, portakal gibi taze mevsim meyveleri ile tatlandırarak içilebilirsiniz.

Kısacası değerli okurlar sağlığınız için,su için… Sağlıklı günler diliyorum….

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.