Dolar 34,5590
Euro 36,0695
Altın 3.007,83
BİST 9.435,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

‘TEK SUÇLU MÜTEAHHİT DEĞİL!’

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği(SİMDER) Başkanı Yunus Güney, “Her deprem felaketinde olduğu gibi müteahhitleri suçlu ilan etmek doğru ve adil değil” dedi

‘TEK SUÇLU MÜTEAHHİT DEĞİL!’
REKLAM ALANI
26 Şubat 2023 17:25

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından birçok hususta bilgi kirliliği yaşandığını belirten SİMDER Başkanı Yunus Güney, “Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen afeti bizler de derinden hissettik. Dernek olarak deprem bölgelerine elimizde gelen yardımları yaptık yapmaya devam edeceğiz. Kısa vadede söylenecek bir şey yok diyerek bekledik. Ancak çeşitli yayın kuruluşlarında ve halk arasında konuşulan bilgi kirliliğini bir nebze olsun düzeltme ihtiyacı duyuyoruz” dedi.

'TEK SUÇLU MÜTEAHHİT DEĞİL!'

SUÇLU İLAN ETMEK DOĞRU VE ADİL DEĞİL
Yunus Güney, açıklamasında ayrıca şunlara da değindi:

“İşini yasaların öngördüğü ve emrettiği doğrultuda ve şartlarda yapan günümüz şartlarında yasal düzenleme ile mesleki yeterliliklerine göre sınıflandırılan ve belgelendirilen müteahhitleri her deprem felaketinde olduğu gibi tek başlarına sorumlu olarak hedef göstermek, suçlu ilan etmek doğru ve adil değildir. Son yüzyılın en şiddetli depremini yaşadık. Müteahhitleri tek suçlu ilan etmek ve hedef göstermek, sağlıklı tespit ve teşhisi saptırmaktadır. Ayrıca, bu yıkımlardaki müteselsil sorumluluk alanlarının tespitini doğru analiz ederek, yeni ve kalıcı tedbirler almamız ancak bilim ve ortak akıl ile mümkün olacaktır.

'TEK SUÇLU MÜTEAHHİT DEĞİL!'

RUHSATSIZ, EL YORDAMIYLA YAPILAN BİNALAR
Ciddi manada can ve mal kayıplarımızın sebebi yıkılan mevcut yapı stokunu ikiye ayırabiliriz ,

1. Vatandaşımızın ruhsatsız bir şekilde el yordamı ile yaptığı yapılar.

2. Ruhsata tabi yapılar daha sonra bu ruhsatlı yapıları da 1999 deprem öncesi ve 1999 sonrası yani deprem yönetmeliğine ve yapı denetim kapsamına göre yapılan yapılar diye bu grubu da ikiye ayırabiliriz. Dolayısı ile her yıkılan binanın ruhsatsız, ruhsatlı ve yapıldığı yıla tabi olduğu mevzuata göre değerlendirilmelidir.

1999 SONRASI ÇIKARILAN YAPI DENETİM YASASI
Ayrıca yıkılan yapıların yüzde 98’inin 1999 körfez depremi öncesi çıkarılan deprem yönetmeliği öncesi yapılar olduğunu, 1999 sonrası çıkarılan 4708 sayılı yapı denetim yasası kapsamında yapılan yapılardan bu depremde yıkılan ve hasarlı bina oranının ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızın ve deprem sonrası Konfederasyonumuzun teknik heyetinin deprem bölgelerindeki incelemeleri neticesinde fay hattı üzerinde bulunan yüzde 2-3 civarı olduğu ayrıca dikkate alınmalıdır.

YAPI İNŞAAT SEKTÖRÜ DİSİPLİNE EDİLMELİ
Maalesef hiç bir meslek grubunun istemediği halde, mesleklerini kötü icra edenlerden dolayı birçok meslek zan altında kalabilmektedir. Ülkemizde en küçük iş kollarının meslek odası olmasına rağmen yine yıllardır müteahhitlik bir meslek ise muhakkak kendini eğitecek, geliştirecek, mesleğe rehberlik edecek ve üyelerini denetleyecek bir meslek odası kurulması sektörün geleceği ve Türkiye yapı inşaat sektörünün disiplinize edilmesi açısından hayati önem arz etmektedir.”

Sinem ÇAKIR

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.