Dolar 34,5397
Euro 35,9365
Altın 3.004,89
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

‘UCUZ ET’ HAMLESİ!

Samsun OMÜ’de besi kuzuları yapay meralarda otlatılarak kaliteli ve ucuz et üretiminin artırılması hedefleniyor

‘UCUZ ET’   HAMLESİ!
REKLAM ALANI
26 Mayıs 2023 16:32 | Son Güncellenme: 26 Mayıs 2023 17:10

Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ana Bilim Dalı akademisyenlerince yürütülen ‘Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 Projesi’ ile besi kuzularını yapay meralarda otlatarak kaliteli ve ucuz et üretimini arttırmak amaçlanıyor.

UCUT ET

GEÇEN YIL BAŞLATILAN ‘KUZU’ PROJESİ
Yürütücülüğünü Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlknur Ayan’ın yaptığı ‘Yapay Meralarda Botanik ve Fitokimyasal Çeşitliliğin Ot Verimi, Toprak Özellikleri ve Kuzularda Canlı Ağırlık Artışı ile Antihelmintik Etkilerinin Belirlenmesi’ adlı proje 2022 yılının kasım ayında başladı.

UCUT ET

YAPAY MERALARDA EN UYGUN KAZANÇLAR
Temel amacı besi kuzularını yapay meralarda otlatarak kaliteli ve ucuz et üretimini arttırmak olan projede bu doğrultuda botanik ve fitokimyasal (bitki kimyasal) yönden farklılıklar içeren bitkilerle oluşturulan yapay meraların kuzu canlı ağırlık artışı, toprak özellikleri ve antihelmintik (solucan/parazit düşürücü, öldürücü) etkileri karşılaştırılarak, bu meralarda farklı bitkilerden oluşturulan en uygun ve kazançlı karışım(lar) belirlenecek.

UCUT ET

12 DEKAR ALANDA 72 KUZU OTLUYOR
Çalışmalar kapsamında proje ortağı olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Ambarköprü Deneme İstasyonu arazisinde farklı karışımların ekimi yapıldı. Ardından proje ortağı firma tarafından yetiştirilen kuzular ile 18 Nisan’da otlatma başlatıldı. Deneme için parsel alanının 1 dekar, toplam deneme alanın da 12 dekar olduğu proje kapsamında toplam 72 kuzu otlatılmakta.

UCUT ET

PROJENİN TARIMA MUHTEMEL KATKILARI
Proje sayesinde Orta Karadeniz Bölgesi’nde sulama yapılmayan şartlarda kuzu beslemede en uygun karışım/karışımlar belirlenecek ve kaba yem açığının azaltılmasına katkı sağlanacak. Projede ayrıca, botanik ve fitokimyasal yönden farklılıklar içeren 4 ayrı yapay meranın kuzu canlı ağırlık artışı, toprak özellikleri ve hayvanlarda endoparazit (iç parazit) olan helmintler üzerine etkileri karşılaştırılarak, mevcut meralarda en ekonomik ve kazançlı bitki karışımları elde edilecek.

Öte yandan karışımlarda yer alan hindiba ve sinir otu bitkileri ile hem hayvan sağlığı hem de yemden yararlanma konusunda Türkiye için yeni bilgiler ortaya konulacak.

UCUT ET

PROJEDE YER ALAN BİLİM İNSANLARI
Prof. Dr. Zeki Acar (OMÜ Ziraat Fakültesi Çayır Mera Yem Bitkileri Ana Bilim Dalı), Prof. Dr. Şinasi Umur (OMÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı), Doç. Dr. Serkan Ateş (Oregon State University Animal and Rangeland Science), Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Şahin (Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü), Dr. Fatih Alay (Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü), Dr. Necda Çankaya (Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü), Dr. Betül Bayraklı (Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü), Ziraat Yüksek Mühendisi Kadir İspirli (Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü).

UCUT ET

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.