Dolar 34,5478
Euro 36,0565
Altın 2.992,79
BİST 9.510,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

ULUSLARARASI PAZARDA

Türk somonu uluslararası pazarda adından söz ettiriyor. Sinop, bünyesindeki 17 tesisle su ürünleri ihracatında önemli üretim üslerinden bir tanesi. Denizde son teknoloji sistemlerle yetiştirilen Türk somonu Rusya ve Japonya gibi ülkelerde oldukça seviliyor

ULUSLARARASI PAZARDA
REKLAM ALANI
14 Mart 2021 17:19

Geçtiğimiz yıl Sinop’ta su ürünleri ihracatı yüzde 33 artarak 36 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bunda geçen yıl 5 bin ton dolaylarında üretilen Türk somonu da etkili oldu. Bu yıl hedefler biraz daha yükseltildi. Bu yıl 7 bin ton üretim beklenirken, 2023 yılında su ürünleri ihracatında 100 milyon doların üzerine çıkmak hedefleniyor.


17 TESİSTE ÜRETİM
Bu hedeflerden söz eden Sinop Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, “Karadeniz’de balık avcılığında önemli merkezlerden bir tanesi olan ilimizde yetiştiricilik anlamında da son yıllarda büyük yatırımlar yapılmakta. Bu sene 17 tesiste yetiştiricilik faaliyetleri yürütülmekte. Tamamen alabalık üretilmektedir. Tesislerimizde geçen sene yaklaşık 5 bin ton civarında yıllık bir üretim vardı. Bu sene inşallah bu üretim 7 bin tona çıkarılacak. Geçen sene su ürünleri ihracatında pandemiye rağmen 36 milyon dolar civarında bir ihracatımız gerçekleşti. Bu bir önceki yılın rakamlarına bakıldığında yüzde 33 civarında bir artış sağlamış durumundayız. İnşallah 2023 hedefleri doğrultusunda bakanlığımızın yetiştiricilik boyutunda 2 milyar dolar gibi bir ihracat hedefi var. Biz de il olarak özellikle 100 milyon doların üzerine çıkma hedefimiz var” dedi.


BAKANLIKTAN DESTEK
Yetiştiriciliğin bakanlık tarafından desteklendiğine dikkat çeken Bekir Yücel Tanrıkulu, “Bakanlığımızda yetiştiricilik tesisleri için desteklemeler mevcut. Üretilen balıklarda kilogram başına 1.5 TL gibi bir destekleme yapılmaktadır. Biz de hem bakanlık olarak hem de il müdürlüğü olarak yatırımlarını yapan firmalara gerekli desteği ve imkanları hem sağlamaktayız. Hem de gerekli kontrolleri denetimleri de sürekli devam etmekteyiz” dedi.

‘BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK’

Türk somonunun nitelikli bir ürün olduğuna dikkati çeken yetiştiricilik tesisi Satış Müdürü Hakan Çağla Irmak, “Bizim ürettiğimiz tür, Türk somonu. Gerek et kalitesi gerekse omega 3, omega 6 besin değerleri açısından Karadeniz’in su kalitesini de göz önüne aldığımızda daha yüksek besin değerine sahip bir ürün. O yüzden de özellikle Japonlar ve Ruslar bu ürünün Şili’de olmasına rağmen daha çok bizden talep ediyorlar. Amacımız Türkiye’deki inanların da bu ürünleri daha iyi tanıması, tüketmesi. Sadece ihracat olarak değil iç piyasada da bu ürünlerin kullanılarak insanların daha sağlıklı beslenebilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.