Dolar 34,5375
Euro 35,9893
Altın 3.007,51
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

YAĞMUR SUYU HASADI

YAĞMUR SUYU HASADI
REKLAM ALANI
10 Mart 2021 14:30 | Son Güncellenme: 10 Mart 2021 15:47

Dünyada ve ülkemizde bilinçsizce kullanılan su kaynakları, ekolojik dengelerin değişmesi, küresel ısınma, hatalı ve yanlış tarım uygulamaları, mevsimsel faktörler, hızla büyüyen sanayileşme ve kentleşme maalesef ki önümüzdeki 50 yılda belki de birçok ülkeyi su kıtlığına götürecektir. Bu yüzden değişen dünyada mevcut su kaynaklarının nasıl ekonomik şekilde tüketileceği, alternatif su kaynaklarından yararlanma konularında ister istemez son 20-30 yıldır dünyanın değişik ülkelerinde ve ülkemizde de çalışmalar yapılmaktadır. Buna örnek olarak son 30 yılda Hindistan gibi ülkelerde yapılan su hasadı çalışmalarını verebiliriz. Buralarda daha çok yapılan çalışmalarda tarım ve hayvancılığa, yine günlük ailelerin faydalanabileceği su hasadı uygulamaları yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Yine Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de yaygınlaşan şehirleşmeye karşı yerleşim alanlarında çatı suyu toplama, yüzey hasadı gibi su toplama sistemleri kullanılmıştır. Bu örneklerden hareketle su hasadı uygulamalarında Yağmur Suyu Hasadı önem kazanmış ve her geçen gün yenilenen sistem ve çalışmalarla ön plana çıkmıştır.
Yağmur suyu hasadı, yağmur suyunun akması için bırakmak yerine, yeniden kullanım için yerinde biriktirilmesi ve depolanmasıdır. Yağmur suyu nehirlerden veya çatılardan toplanabilir ve birçok yerde toplanan sular derin bir çukura, kullanım alanları bahçeler için su, hayvancılık, sulama, uygun arıtımla evsel kullanım için iç mekan ısıtmasında da kullanılır. Hasat edilen su ayrıca içme suyu, uzun süreli depolama ve yeraltı suyu zenginleştirilmesi gibi diğer amaçlar için de kullanılabilir. Yağmur suyu merkezi değildir, ücretsizdir ve dünyanın hemen hemen her yerinde mevcuttur.

Yağmur Suyu Hasadı;
Sürdürülebilir, etkin, güvenilir, ekonomik ve çevre dostudur; şehirde ve kırsal alanlarda kolaylıkla kullanılabilir. Yer altı ve yer üstü su havzalarının azalmasına engel olur. Arıtma tesislerinde ki yük azalır; çünkü, yağmur suyu kullanımı ile şehir suyu şebekesinden çekilen su miktarı azalmaktadır. Bu sayede kullanılan enerji miktarı tasarrufu sağlanmış olur. Aşırı yağışlarda oluşabilecek ani sel ve taşkınları önleyici etkisi vardır. Su faturalarında azalma sağlar. Tarımsal arazi ve yeşil alan sulamasında kullanılması kolay ve ucuzdur. Toprağın üretkenliğini artırır. Yeterli arıtım ile içme suyu olarak değerlendirilebilir. Acil durumlarda yedek su kaynağı olarak kullanılabilir.
Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılır?
1.Bina Çatılarından Yağmur Suyu Toplama
İlk önce yağan yağmurun toplanıp kolaylıkla biriktirilebilmesi için bir alana ihtiyaç vardır. Bu genellikle bina çatıları olmaktadır. İkinci olarak ise yağmur suyunu depolayacağımız bir depolama sistemi olması gerekmektedir.
Çatı etrafına bağlanan bir oluklama sistemi suyu toplamamıza yardımcı olur.
Çatılarda bulunan yağmur olukları ile yağmur suyu depolama sistemi birbirine bağlandıktan sonra yağmurun yağmasını beklenir. Depolanan su yerden olan yüksekliğine bağlı bir cazibeli basınçla kullanılabilir ya da yer altında yer alan bir depodan su motoru ile basınçlı bir şekilde kullanıma verilir.
2.Yapay yöntemlerle yapılan çukurlarda suyu toplama:
Süreç, yapay olarak tasarlanmış sistemlerin yardımıyla yağmur suyunun toplanmasını ve depolanmasını içerir. Yağmur hasadı yapılacak bölgenin ve arazinin durumuna göre yer seçimi yapılır. O bölgenin yıllık yağış ortalaması ve toplanacak suyun ne amaçla kullanılacağına göre derin çukurlar kazılır. Uygun şekilde su geçirmez, sıcak ve soğuktan etkilenmeyen naylon veya membranlarla yüzey kapatılır. Yağışın şiddetli olacağına mevsimlerde herhangi bir taşkın oluşmaması için yanına daha küçük ebatlarda bir tahliye çukuru yapılabilir. Daha çok büyük bahçelerin ve tarım arazilerinin sulanması amacıyla kullanılır. Bu amaçla kırsalda yapılması düşünülen su hasadı çukurlarının ölçüleri;
Uzunluk : 24 metre, Genişlik: 12 metre, Derinlik : 10 metre
İlave yapılacak tahliye çukuru:
Uzunluk: 16 metre, Genişlik : 10 metre, Derinlik : 8 metre

Yağmur Bahçeleri:

Su yakın gelecekte ülkeler arasındaki en büyük stratejik konulardan biri olacaktır. Her ne kadar 4 mevsimi yaşayan bir ülke olsak ta, yakın zamanda su fakiri ülkeler kategorisine aday durumdayız. Her şeyden önce bir vatandaş olarak su kaynaklarımızı hor kullanmamalı, mümkünse hazır su kaynaklarından ziyade doğanın nimetlerinden de faydalanma yoluna gitmeliyiz.


Unutmayın:
‘’SUYUN OLMADIĞI YERDE BARIŞI BULMAK ÇOK ZORDUR,,
Hasadınız bol olsun.

Hakan Temur

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.