Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

‘YAMYAM SÜRÜLERİ!..’

Saadet Partisi(SP) Samsun Milletvekili Karaman, “Baronlaşan bir tüccar ekibi fındık borsasını baskılıyor” dedi

‘YAMYAM SÜRÜLERİ!..’
REKLAM ALANI
18 Temmuz 2024 19:06

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, fındık üreticilerinin sorunları ve fındık fiyatlarıyla ilgili TBMM Genel Kurulunda söz aldı. Artan üretim maliyetleri, yevmiye ücretlerini hatırlatan Karaman, bu yıl için fındık taban fiyatın en az 5 dolar olması gerektiğini söyledi.

‘YAMYAM SÜRÜLERİ İZİN VERMİYOR’
Dünya’nın en fazla fındık üreten ülkesi olduklarına dikkat çeken Karaman, ‘‘Elimizde öyle bir yararlı tarım ürününü tutmamıza rağmen biz bunu bir katma değere dönüştürebiliyor muyuz? Hayır! Bunun birçok sebebi var ama en önemli sebebi tekelleşen, çeteleşen, baronlaşan bir tüccar ekibinin olması. Bunlar ve adamları fındık borsasını baskılamaktalar. Mesela bakınız bir ay önce 120 TL dolaylarında olan fındık şimdi 100-105 TL ye düşmüş durumda. Neden bu fiyatlar bu düzeylere düşüyor. Stokların azaldığı ve tüketimin arttığı bu dönemlerde fiyatların bu şekilde düşmesi normal mi? İşte bu yamyam sürüsü dolar bazlı ihracatı olan bir ürün olmasına rağmen yıl boyu fiyatı belli bir seviyenin üstüne çıkarttırmıyor” dedi.

Baronlaşan bir tüccar ekibi

FINDIKTA MEYDAN FERRERO’YA KALDI
TMO’nun geçen yıl piyasa başlangıcında 80-85 lira fiyat belirlediğini, fındık fiyatlarının 130-140 TL dolaylarına çıktığını ancak TMO’nun fiyat güncellemesi yapmadığını hatırlatan Karaman, ‘‘Devletin alım yapmadığı bir yerde çiftçi fındığını nereye verecek? Siz çiftçiyi tüccara ve yabancı menşeili şirketlerin insafına bırakıyorsunuz. Bu yapılan doğru değil! Tarımda Fiskobirlik gibi saygın ve parlak kurumlar, sizin baskı ve müdahalelerinizle zayıflatıldı. Peki sonra meydan kime kaldı? Ferrero’ya, Nutella’ya kaldı. Adamlar şimdiden fiyat belirleme cüretinde bulunuyorlar. Kim veriyor bu gücü’’ diye sordu.

ERBAKAN’IN ‘SAMSUN’ AÇIKLAMASI
Fındık üreticilerinin bu gibi şirketlere mecbur bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Karaman, ‘‘Rahmetli Erbakan hocamızın fındığa verdiği önem ve uyguladığı politikalar ortadadır. (Bu fındık bizde değil israil’de yetişmiş olsaydı, ilaç niyetine eczaneden tane işi alırdınız) derdi ve bu yüzden, (Fındık borsasının ne işi var Hamburg’da? Samsun’a getireceğim) dedi ve gerekeni yaptı. Fındık ihracatını durdurdu ve fındık fiyatını hakettiği düzeye çekmek için %250 arttırarak ihraç etti. Bu güç hala elimizde. Dünyada neredeyse %65 ini ürettiğimiz bir mahsulün fiyatını, Gazi meclisin çatısı altında belirleyecek irademiz yoksa yazıklar olsun!’’ ifadelerini kullandı.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.