YANLIŞ SAĞLIK POLİTİKASI ‘CİNAYETTİR’
Samsun’da biraraya gelen sağlık çalışanları salgın sürecinde hükümetin izlediği politikaları eleştirerek, tepkilerini dile getirdi Grup adına açıklama yapan Samsun Tabip Odası Başkanı Genel Sekreteri Dr. Alper Aktaş, ” Haftanın her günü ülkede Soma faciası kadar insanımız ölüyor” dedi

Hastanelerde yeni açılan servislerin ihtiyacı karşılamadığını belirten Dr. Aktaş, “Haftanın her günü ülkede Soma faciası kadar insanımız ölüyor. 14 Nisan rakamlarına göre Kovid-19 sebebiyle şuana kadar 34 bin 734 vatandaşımızı kaybettik. Bu 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde yaşamını yitirenlerin iki katı kayıp demek. Günlük vaka sayıları 60 binlere dayandı, can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlara göre dahi 280’lere ulaştı. Hastanelerimiz Kovid-19 hastalarıyla dolu. Yeni açılan servisler ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Yoğun bakımlarda birçok yerde boş yatak bulunamıyor. Bizlerin bu tabloyu görmeye artık tahammülü kalmamıştır. Uyarılarımıza rağmen yanlış sağlık politikalarında ısrar edilmesi sosyal cinayettir. Siyasi ve ekonomik çıkarları değil insanı önceleyin. Artık tükendik, söylenecek sözümüzü tükettik. Çığlımızla buradayız” dedi.
SAĞLIKÇILARDAN ÖNERİLER VAR
Samsun Tabip Odası acil adımların atılması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:
–Mevcut sağlık politikalarının başarısız olduğu artık kabul edilmeli, sağlığa bütüncül bakan toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır.
–Pandemi ile mücadele derhal geniş katılımlı yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ile toplum dahil edilmelidir.
–Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmalarına hızla başlanıp salgının ilk kaynağına ulaşılmalı, bireyler hastalanmadan veya hastaneye gelmeden gerekli adımlar atılmalıdır.
–Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan, AVM, fabrika lokanta, atölye ve şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar derhal kapatılmalıdır. En az 14 gün tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar mağdur edilmeden çarklar durdurulmalıdır.
–Uluslararası dolaşım en aza indirgenmeli, yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır
–Aşılamada hedef toplumsal bağışıklık olmalıdır. Etkili bir aşıma programı uygulanmalıdır. Aşı temini ile ilgili süreç şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
–Sağlık çalışanlarının mevcut pandeminin yükü yetmezmiş gibi iktidarın vurdumduymazlığı ile daha da tükendiği görülmektedir. Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi gibi basit bir adımın bile atılmaması bir ayıp olarak ortada durmaktadır. Sağlık çalışanları artık dinlenebilmelidir