Dolar 34,5435
Euro 35,9917
Altın 2.995,23
BİST 9.473,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

‘YAŞAM HAKKIMIZ HİÇE SAYILAMAZ!..’

Samsun’da Makine Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaptığı açıklamada, “Tek sorumumuz eşit değil. maalesef yaşama hakkımız hiçe sayılıyor” görüşünü dile getirdi

‘YAŞAM HAKKIMIZ  HİÇE SAYILAMAZ!..’
REKLAM ALANI
8 Mart 2024 15:53

Samsun’da Makine Mühendisleri Odası(MMO) Şube Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajda, dünya genelinde ‘kadına şiddet’in devam ettiğine dikkat çekildi.

KADIN DOKUMA İŞÇİLERİNİN
KORKUNÇ DRAMI
MMO Samsun Şube Kadın Üye Komisyonu adına Ayşe Ünsal Kıran ve Çağla Gedik tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi, 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin kadın dokuma işçisi ‘eşit işe eşit ücret’, çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni istemiyle greve başladı. Bu grev esnasında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi yaşamını yitirdi. Bu acı olay, kadınların haklarının konuşulduğu bir güne, 1977’de Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edilmesi ile dönüştü.

ÇOĞUNLUĞU ERKEK ADAYLAR
Bu vahşetin üzerinden uzun seneler geçmesine karşın kadınların talepleri hala aynı. Sözde değil eylemsel Eşitlik. Şanlı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını geride bıraktığımız şu günlerde, uzaya çıkmayı başaran Türk insanı hala kadın ve erkek arasındaki eşit temsil hakkının sağlanması için uğraşıyor. İşte sadece 23 gün sonra sandıklar kurulacak, hepimiz yurttaşlık hakkımızı kullanmak için sandık başına gideceğiz. Ancak yine çoğunluğu erkeklerden oluşan insanları seçmek zorunda bırakılacağız. Ve yine seçilenler yalnızca yılda bir gün güzel cümleler ile kadın erkek eşitliğinden bahsederek gönül almaya gayret edecekler.

TEK SORUNUMUZ EŞİTLİK DEĞİL
Peki tek sorunumuz eşitlik mi? Maalesef değil. Daha büyük bir sorunumuz var o da yaşama hakkımızın hiçe sayılması. 2023 yılı içerisinde yani yalnızca 365 günde memleket sınırları üzerinde 315 tane kadın öldürüldü. Bunlardan 4’ü bu açıklamanın yapıldığı Samsun’da oldu ve eminiz ki birçoğunuz bundan haberdar olmadınız. Çünkü alıştık, alıştırıldık.

KARA FATMALARIN, HALİME ÇAVUŞLARIN RUHU
İşte 1857’den 2024’e kadın öyküleri bu şekilde. Sanırız değişen sadece yılların isimleri olurken, yaşananlar dünyanın her yerinde benzer şekilde ilerlemiş. Ancak bu dertlerin hiçbiri çözümsüz değil yeter ki çözmeyi isteyelim.
Çözüm çok basit, Mustafa Kemal’in aydınlığında, bilimin ışığında, laik Türkiye Cumhuriyetini ve onun dinamiklerini savunmak ve kadın dayanışmasını yurdun her yerinde yaygın kılmak. Bu ülkeyi var eden Kara Fatmaların, Şerife Bacıların, Halime Çavuşların ruhunu bugüne yansıtmak.

8 Mart dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun. 2025 de daha aydınlık bir 8 Mart kutlamak dileği ile.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.