Dolar 34,5467
Euro 36,0305
Altın 3.003,19
BİST 9.462,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

YENİDEN YAZILIYOR!

Samsun’un Bafra İlçesi’ndeki arkeolojik açıdan önemli yerleşke İkiztepe Höyüğü’nde kazı çalışmaları, 9 yıl sonra yeniden başlatıldı

YENİDEN YAZILIYOR!
REKLAM ALANI
8 Eylül 2021 17:56

Samsun’un Bafra İlçesi’nde 2012 yılında durdurulan İkiztepe Höyük kazı çalışmaları 9 yıl aradan sonra yeniden başladı. Prof. Dr. Önder Bilgi tarafından İkiztepe Höyük’te yürütülen kazı çalışmaları 2012 yılında sonlandırılmıştı. 9 yıldır ara verilen çalışmalar Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt başkanlığında yeniden başladı.

‘İKİZTEPE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERLEŞKE’
İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, kazı çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Burada en son 2012’de kazılar yapıldı. Ben burada çalışan 3. nesil öğretim üyesiyim. Şimdi 3. dönem kazıları başladı. 9 yıl aradan sonra benim hocam Profesör Önder Bilgi 1981 yılından 2012 yılına kadar çalışmaları gerçekleştirdi. Yaş haddinden dolayı emekli olduktan sonra kazı çalışmalarına ara verildi. İkiztepe, Karadeniz arkeolojisi için çok önemli bir yerleşke. Devam etmesi gereken bir kazı. Sorumluluğu aldım ve bu sene başladım. Çalışmalarımız gayet güzel ve verimli geçiyor” dedi.

‘HEDEFİMİZ, UZUN YILLAR ÇALIŞMAK’
İkiztepe kazılarının verimli bir kazı olduğunu belirten Beyazıt, “Ortaya çıkan eserlerden, buluntuların niceliğinden ve niteliğinden zaten çok verimli bir kazı. Şimdiye kadar çok çeşitli maddelerden yapılmış 100’e yakın eser bulundu. İkiztepe kazılarının uzun yıllar devam etmesini planlıyoruz. Karadeniz arkeolojisi için çok önemli bir yer. Özellikle protestetik çağlar için kilit yerleşme niteliğinde. Erken Tunç Çağı’nın hemen öncesinde Gençlik Çağı’nı anlamamız için kazıların daha uzun süre devam etmesi gerekiyor. İkiztepe’de kazılara yeniden başlamamdaki amacın biri de yeni yaklaşımlarla tekrar bir arkeolojik değerler yapmak. Kronolojik düzenini değerlendirmek en büyük amaçlardan biri. Uzun yıllar çalışmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

SİLAH, ALET, TAKI, SEMBOLLER
Emekli olduktan sonra da kazı çalışmalarına destek veren Prof. Dr. Önder Bilgi ise “Emekli oldum. Asistanım doçent oldu, ona devrediyorum. Elde ettiğimiz önceki bulguların değerlendirilmesine ve kitap haline getirilmesine çalışıyoruz. Bilim dünyasına, arkeoloji dünyasına İkiztepe’nin önemini belirtmek için şimdiye kadar bulduğumuz, elde ettiğimiz buluntulardan buranın dönemin bir sanayi merkezi olduğunu anladık. Çünkü çok miktarda bakır alaşımından yapılmış silah, alet, takı sembol bulduk. Bunların çoğu da mezarlardan çıkıyor. Mezarları da inceledik. Bunlar Erken Tunç Çağı mezarları. Cinsiyetleri ve yaşlarını tayin ettik. Hastalıklarını da tayin ettik ve bunların hepsini bilim dünyasına sunduk. Şimdi devamını arıyoruz. Merkezi yerinde kazıyı yapmıştık. Onları tamamladık. Şimdi eteklere doğru genişletip yerleşim alanlarının sınırlarını çizmeye çalışıyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.